Svet
18 ogledov

"Najbolj črn dan v zgodovini mesta"

Maria Radner
1/15
Youtube
Na nesrečnem letu Germanwings sta bila tudi operna pevca Oleg Bryjak in Maria Radner, ki sta se vračala z nastopa. Imena počasi dobivajo tudi ostale žrtve.

Med 150 mrtvimi v nesreči germanwingsovega letala v francoskih Alpah sta umrla tudi slavna operna pevca. Kazahtanec Oleg Bryjak in Nemka Maria Radner sta se vračala domov v Nemčijo po nastopu v Barceloni. Radnerjeva je potovala s soprogom in otrokom - enim od dveh dojenčkov, ki sta umrla v letalski nesreči Airbusa A320.

Operna hiša iz Düsseldorfa Deutsche Oper am Rhein je najprej potrdila, da je bil na krovu letala Bryjak. "Z Olegom Bryjakom smo izgubili velikega izvajalca in veliko osebnost," je dejal direktor opere Christoph Meyer. Kmalu so sporočili, da je bila na istem letalu tudi Radnerjeva. V Barceloni sta skupaj nastopala v operi Siegfried Richarda Wagnerja.

"Najbolj črn dan v zgodovini mesta"

Zaposleni družbe Germanwings medtem pred njenim sedežem prižigajo številne sveče v znak sožalja za umrlimi kolegi in potniki strmoglavljenega letala. Sveče že drugi dan prižigajo tudi pred šolo v Halternu, ki je izgubila 16 dijakov (14 deklet in dva fanta) in dva učitelja, ki so se vračali s tedenske izmenjave v Barceloni.

Kot je medijem povedal eden od dijakov, se je na izmenjavo prijavilo 40 kandidatov. Kdo je lahko odpotoval na osemdnevno potovanje, je odločil žreb.

Nemški mediji so pri tem objavili, da je del staršev za tragično usodo svojega otroka izvedelo preko medijev. Panično so skušali vzpostaviti stik z njimi preko mobilnih telefonov, vendar odgovora ni bilo. Župan Bodo Klimpel je nesrečo razglasil kot "najbolj črn dan v zgodovini mesta".

Žalovanje za ponesrečenimi | Avtor: EPA EPA
Španski mediji so danes že začeli objavljati prva imena žrtev. Med njimi naj bi bila tudi 37-letnica iz Huesce, ki je bila na letalu s 7-mesečnim dojenčkom. V Düsseldorf je nameraval tudi učitelj iz mesteca Bonrepòs i Mirambell blizu Valencije, hotel je obiskati svoja otroka, ki sta na študijski izmenjavi. V Španiji so že razglasili tridnevno žalovanje.

800 postelj za žalujoče

V francoskih Alpah v Seyne-les-Alpes, kjer še vedno poteka reševalna akcija, se med tem že pripravljajo na žalujoče sorodnike, ki bodo prispeli na kraj nesreče. Po poročanju Guardiana so v Franciji za sorodnike in bližnje pripravili okoli 800 prenočišč. Na voljo pa jim bo strokovno usposobljeno osebje, kot so psihologi in medicinske sestre ter tudi okoli 50 prevajalcev.

Ker preiskava še poteka, bližnji ostankov še ne bodo mogli prevzeti takoj. Zato jih spodbujajo naj se od ponesrečenih poslovijo z vpisem v žalno knjigo. V kraju Seyne-les-Alpes so kapelo okrasili s cvetjem ter izobesili zastave vseh držav, od koder so prihajale žrtve.

Nesreča v francoskih Alpah | Avtor: EPA EPA

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.