Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

V nesreči hudo poškodovan kolesar

Nesreča kolesarja Shutterstock
Voznik avtomobila je izsilil prednost kolesarju, ki se je v nesreči hudo poškodoval.

Nesreča se je zgodila na Seidlovi cesti v Novem mestu. 61-letni voznik osebnega avtomobila je v križišču ob zavijanju levo izsili prednost in trčil v 57-letnega kolesarja, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Kolesar je po trčenju padel in se hudo poškodoval. Policisti bodo po zaključeni preiskavi zoper povzročitelja nesreče podali kazensko ovadbo. 

Posledice nesreč, kot je omenjena, so za kolesarje hude ali celo usodne, opozarjajo na PU Novo mesto. "Ob zavijanju levo naj vozniki dosledno svojo namero nakažejo z uporabo smerokaza (policisti opažajo, da vozniki to velikokrat ne storijo) in se prepričajo, da se jim iz nasprotne smeri ne približuje kolesar ali motorist. Kolesarji naj bodo prav tako pozorni, poskrbijo naj za svojo vidnost, prilagodijo naj hitrost vožnje in predvidevajo ravnanja ostalih udeležencev v prometu."

V zadnjih petih letih so na območju PU Novo mesto obravnavali 320 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Osem kolesarjev je v nesrečah umrlo, od tega kar trije v letu 2015. Hudo poškodovanih je bilo 51 kolesarje, lažje pa 221. "Kolesarji so bili v zadnjih petih letih povzročitelji v dveh tretjinah nesreč, med vzroki pa prednjačita neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje," še dodajajo na PU Novo mesto. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.