Svet
29 ogledov

V novem spopadu ubiti ukrajinski vojaki

Ukrajinska kriza 2 EPA
Krvavi spopadi na vzhodu Ukrajine so danes zahtevali življenja vojakov, neuradno pa so med žrtvami tudi civilisti.

Po navedbah ukrajinskih oblasti je bilo v spopadu s proruskimi separatisti danes v okolici mesta Slavjansk ubitih več ukrajinskih vojakov, nasilje pa naj bi po neuradnih informacijah zahtevalo tudi življenja civilistov.

Strmoglavil že tretji helikopter

Žrtve so posledica ukrajinske "protiteroristične" operacije, s katero želijo prevzeti nadzor iz rok proruskih separatistov. V današnjem spopadu so umrli štirje ukrajinski vojaki, ranjenih pa je bilo 30.

V spopadu je danes zaradi obstreljevanja proruskih oborožencev strmoglavil tudi ukrajinski vojaški helikopter, a nesreča ni zahtevala smrtnih žrtev. Gre za že tretji helikopter, ki ga je ukrajinska vojska izgubila od prejšnjega tedna, ko so začeli ofenzivo proti ruskim upornikom.

V Odesi za zdaj mirovanje

Nasilje, ki je do nedavnega vladalo tudi v črnomorskem pristaniškem mestu Odesa, naj bi se za zdaj umirilo, saj je ukrajinsko notranje ministrstvo tja poslalo dodatne okrepitve. Tam je bilo v petek v etnično motiviranem spopadu med proruskimi in proukrajinskimi aktivisti sicer ubitih 46 ljudi, 200 pa ranjenih.

Rusko zunanje ministrstvo je medtem v posebnem poročilu opozorilo, da nemiri v Ukrajini ogrožajo mir po vsej Evropi, poleg tega pa ostro obsodilo dejanja ukrajinskih skrajnih nacionalistov in jih označilo za velike kršitelje človekovih pravic.

Ukrajinska kriza | Avtor: EPA EPA

Oteženo okrevanje evropskega gospodarstva

Ukrajinska kriza  naj bi po oceni Evropske komisije v spomladanski gospodarski napovedi že predstavljala veliko tveganje za evropsko gospodarstvo. Kot je povedal evropski komisar Siim Kallas,  prav tovrstne napetosti z ukrajinsko krizo na čelu predstavljajo največje tveganje za okrevanje evropskega gospodarstva.

Ukrajinska kriza ogroža tudi rusko gospodarstvo, je opozoril Kallas in izpostavil resne posledice te krize za Rusijo – predvsem na energetskem področju. Rusija po njegovih besedah že trpi zaradi bega kapitala, omejitve kapitalskih tokov oziroma omejitve pri menjalnih tečajih pa vplivajo tudi na evropsko gospodarstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice