Slovenija
10 ogledov

V nuklearki poškodba gorivne palice

slovenija24.11.08, nek, nuklearna elekrarna krsko, krsko, foto: nik rovan Nik Rovan
Odgovorni zagotavljajo, da ni dodatnega tveganja za okolje in nima nobenih vplivov na varnost obratovanja.

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so pri preverjanju celovitosti jedrskega goriva februarja zaznali verjetnost njegove netesnosti. Ocenjujejo, da je poškodovana vsaj ena od več kot 28.000 gorivnih palic, predsednik uprave Stane Rožman pa je zatrdil, da elektrarna obratuje varno in s polno močjo ter brez vplivov na okolje.

Ni dodatnega tveganja za okolje

Rožman je povedal, da zaznano odstopanje ne pomeni dodatnega tveganja za okolje in nima nobenih vplivov na varnost obratovanja.

Elektrarna obratuje s polno močjo in v okviru zahtev tehničnih specifikacij, ki zelo podrobno določajo omejitve obratovanja. Nastale razmere nimajo nobenih vplivov na varnost obratovanja in ne predstavljajo dodatnega tveganja za okolje.

Spremljali bodo stanje

V Nek bodo omenjeno stanje gorivnih palic pozorno spremljali, sicer pa jih čez približno mesec čaka novi redni remont, v okviru katerega bodo med drugim sedanje jedrsko gorivo vključno s poškodovano gorivno palico zamenjali. Hkrati bodo na področju jedrskega goriva in drugih področjih izvedli pomembne ukrepe za nadaljnje stabilno delovanje elektrarne, je še povedal Rožman.

Iz Nek so sporočili, da je za njimi več kot 15 mesecev izjemno stabilnega obratovanja v 27. gorivnem ciklusu, v katerem so posebno pozornost namenili jedrskemu gorivu.

Namreč, po izkušnjah zadnjega remonta leta 2013, ko so odkrili poškodbe gorivnih palic, so za spremljanje stanja jedrskega goriva uvedli zelo stroge ukrepe, ki med drugim zajemajo povečano pogostost vzorčenja primarnega hladila in ukrepe za zmanjšanje njegove kontaminacije.

Poškodovana vsaj ena palica

Analize merjenih podatkov so ves čas potrjevale celovitost goriva, februarja pa so pokazale na verjetnost njegove netesnosti. Trenutne vrednosti so še vedno daleč pod dopustnimi, a kažejo na sum poškodbe sprejemljivega obsega.

Ocenjujejo namreč, da je poškodovana vsaj ena od več kot 28.000 gorivnih palic, ki so sestavni del 121 gorivnih elementov v reaktorski sredici.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:07 04.marec 2015.

    Ni razloga za paniko. Kdor se je podrobno seznanil z jedrsko iz Černobila bo vedel da je situacija daleč od zaskrbljujoče. Slovenija ima eno najbolj varnih jedrskih elektrarn v Evropi.