Slovenija
58 ogledov

V Občini Radenci še ene volitve

lokalne volitve Andrej Leban
Civilna iniciativa Radenci ne bo sprejela dveh mandatov v občinskem svetu, zato so v tej občini potrebne še ene volitve. Občinsko blagajno bodo stale okrog 25 tisoč evrov.

"Dobili smo dva mandata, vendar ker bi v resnici morali dobiti tri svetnike v občinskem svetu, ne bomo sprejeli niti dveh mandatov," je odločen predstavnik Civilne iniciative Radenci Roman Leljak. Dodaja, da so z dobljenimi 11,64 odstotki relativni zmagovalec volitev, pa vendar so dobili le dva mandata - tako, kot druge liste, ki so vendarle zbrale nižji odstotek glasov.

Zgodba se je zapletla že v ponedeljek po volitvah, ko je sprva kazalo, da bo iniciativa imela v občinskem svetu le en sedež, vendar se je izkazalo, da je prišlo do zapleta s podatki na Državni volilni komisiji. "Razložili so nam, da so naredili napako oziroma da je prišlo do zapleta pri imenih. Imeli smo namreč listo Solidarnost, katere predlagatelj je bil Janko Rožman, in imeli smo Listo Civilne iniciative, katere predlagateljica je bila Maja Rožman. Ker sta dva predlagatelja z istim imenom, naj bi računalnik to zamešal," razlaga Leljak.

Državna volilna komisija je podatke vnesla še enkrat, uradni izid za Radence je bil znan v torek popoldne. Izkazalo se je, da je Civilna iniciativa prejela 11,64 odstotkov glasov volilcev, kar je zadostovalo za dva mandata v občinskem svetu. "Zmanjkalo naj bi nam 4,5 glasov. Že pred temi znanimi podatki, ki smo jih torej dobili v torek popoldne, smo v ponedeljek zahtevali ponovno štetje glasov. Dobili smo odgovor, da naj počakamo na uradni izid. Ko pa smo tega v torek dobili, nam je bilo rečeno, da smo zamudili rok za zahtevo za ponovno štetje," je razočaran Leljak.

Prepričan je, da je bila Civilna iniciativa opeharjena, zato ne bodo prevzeli mandatov, poleg tega pa napoveduje še tožbo na upravnem sodišču.

Za Občino Radenci zavrnitev dveh mandatov s strani omenjene civilne iniciative pomeni, da bodo morali izpeljati še ene volitve za ti dve svetniški mesti, kar bo občinski proračun prizadelo za 25 tisoč evrov.

Komentarjev 3
  • Papaja Popi 08:04 24.oktober 2014.

    Hrvat spet serje po naših glavah.

  • Žurnalček 16:43 23.oktober 2014.

    A se zopet arestantje in kriminalci mešajo v politiko. A mogoče ne velja za občinske svete tisto isto , kar velja za parlament !

  • Lionel 15:11 23.oktober 2014.

    Spet drek meša ta arestant pa lopov. Bog nam pomagi s takimi, težko rečem, ljudmi.