Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

V obdobju stečajev bi višal plače

Sindikati so v preteklosti blokirali reforme; zdaj pozivajo še k višanju plač.

primorska 11.10.2008, koper, suzana kos, foto: dare cekelis | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
Po rekordnem številu stečajev podjetij v lanskem letu je letos najverjetneje pričakovati dvoje – smo tako pred obdobjem novega vala tako osebnih, kot tudi stečajev podjetij.

Zakaj menimo tako? Doslej je bila po mnenju poznavalcev stečajna zakonodaja "premalo fleksibilna"; zdaj je bilo menda storjeno par korakov naprej - tako je sprožitev stečaja podjetja cenejša in lažja.

Posledica

Tudi letos pomembnejšega okrevanja gospodarstva ne bo, še naprej bomo v recesiji, propadanje z davki (pre)obremenjenih in (pre)zadolženih podjetij se bo nadaljevalo. Posledično bodo številni posamezniki v velikih finančnih težavah, saj se bo mnogim iztekla pravica do nadomestila za brezposelnost. Novih delovnih mest ni. Različna podjetja, na primer dobavitelji električne energije, daljinskega ogrevanja, davčna uprava in drugi pa ne glede na vse težave, s katerimi se v vsakdanjem življenju soočajo družine, terjajo svoje; pogosto tudi prek izvršilnih postopkov. In prav v njih večina tistih, ki se znajde v osebnem stečaju, že prej izgubi večino premoženja.

Podjetja dihajo na škrge, številna poslujejo z izgubo in včeraj se v enem od medijev pojavi velikanski celostranski oglas, v katerem sindikalist Dušan Semolič managerje poziva k zvišanju plač zaposlenih. Kdo je tukaj padel na glavo? Govorjenje o dvigu plač v aktualnih razmerah, ko je država na kolenih in ko gredo v stečaj na dan v povprečju po tri podjetja, je namreč nič več kot le en res beden populističen absurd.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.