Vizita za živali > Festival
47 ogledov

V ospredju dinamičnost, hitrost in pozornost

Obedience Anja Troha
Na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo v nedeljo 11. junija, bomo videli tudi novejšo pasjo disciplino Obedience ...

“Stoj, sedi, prostor, hop, počakaj, poleg, prinesi, išči … Te izraze pogosto slišimo na tečajih v pasjih šolah, na raznih pasjih tekmovanjih in na sprehodih z našimi štirinožnimi prijatelji,” nam je pojasnila Staša Pardubsky, prva inštruktorica obedienca v Sloveniji. 

Dodaja, da v disciplini obedience za komunikacijo med vodnikom in psom uporabljamo prav te iste izraze: “Če jih analiziramo in se vprašamo, od kod jih poznamo, se najpogosteje spomnimo na poslušnost. Obedience pa je splošno priznano mednarodno ime za poslušnost!”

Ima več težavnostnih stopenj

“Obedience izhaja iz Skandinavije in je v teh državah še danes med najbolj razširjenimi športnimi disciplinami v pasjem svetu. Od tam se je širil na Nizozemsko, v Avstrijo, Francijo, Italijo, Monako, Švico, Belgijo, na Česko, Madžarsko, itd., pred kratkim je prišel tudi v Slovenijo,” opisuje Staša. Disciplino po njenih besedah že dolga leta priznava mednarodna kinološka zveza FCI, na njihovi spletni strani pa najdete pravilnike in natančen opis vseh tekmovalnih vaj.

Pojasnjuje, da je kot pri mnogih drugih tekmovalnih disciplinah, tudi obedience razdeljen na več težavnostnih stopenj: “Poznamo razred 1, 2 in 3, ki jih imenujemo OB1, OB2 in OB3. Vsaka stopnja obsega deset vaj, ki se po težavnosti navezujejo ena na drugo.”

Pravi, da so vaje na vseh tekmovanjih identične, saj se izvajajo po pravilniku FCI. Doseganje nivoja 3, ali OB3, pa daje tekmovalnemu paru možnost sodelovanja na prestižnih mendarodnih tekmovanjih kot sta Evropsko in svetovno prvenstvo. Dodaja, da se lahko z obediencom ukvarjajo psi vseh pasem in velikosti, vendar pa smejo na uradnih tekmovanjih pod pokroviteljstvom FCI sodelovati samo rodovniški psi.

Dinamičnost, hitrost, pozornost

Obedience po njenem opisu postavlja v ospredje dinamičnost, hitrost in pozornost, ki jo pes namenja vodniku tako, da skupaj tvorita harmonično ekipo. Učenje vedno temelji na igri in nagrajevanju ter s tem podpira dober odnos med lastnikom in psom.

“Hkrati pa psa naučimo, da mora vedno ostati pod nadzorom vodnika ter z njim ustvarjalno sodelovati. Vaje razstavimo na posamezne elemente, saj le tako psa postopoma pripravimo na vse večje zahtevnostne stopnje,” pravi Staša.

Obedience pa po njenih izkušnjah zahteva veliko potrpežljivosti in natančnosti, zato velja za eno izmed bolj zahtevnih disciplin: “Toda doseganje rezultatov poplača ves vloženi trud, predvsem pa pomeni zabavo tako za vodnika kot tudi za njegovega štirinožnega prijatelja.”

To čudovito pasjo discipline boste v živo spoznali na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 11. junija v Domžalah. Tam boste izvedeli tudi za možnosti šolanja z vašim psom.

Program Festivala za ljubitelje živali

Na posameznih točkah dogodka bo ves čas pestro dogajanje, med drugim boste med 10.00 in 14.00 videli tudi tekmo psov v delu z nosom. Na Oplovi info točki boste lahko spili odlično kavo in spoznali prednosti njihovih avtomobilov, na dogodku se bodo sprehajale hostese Pedigreeja in Whiskasa, ki bodo delile brezplačne vzorčke za vaše kosmatince.

Ob 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 bodo na stojnici Veterine Noe imeli prikaz nudenja prve pomoči za psa. 

Na osrednjem prizorišču boste videli:

9.30 - Odprtje dogodka s strani župana občine Domžale Tonija Dragarja, predstavitev velike pasje ute PAPY in društva HRTJI SVET
9.40 - OPEL in Mr.Pet - za varen prevoz živali - prikaz in predstavitev
10.00 - Predstavitev in prikaz kinološke discipline Agility
10.30 - Predstavitev naše edine avtohtone pasme psa - kraških ovčarjev
10.45 - Kako nudimo psu prvo pomoč - delavnica z veterinarko
11.00 - Brezplačna delavnica masaže psov s terapevtko za živali
11.20 - Dresura s konji 
11.40 - Predstavitev čudovitih pasem psov
12.05 - OPEL in Mr.Pet - za varen prevoz živali - prikaz in predstavitev
12.15 - Šolanje psov
13.00 - Obedience
13.15 - Intervjuji s strokovnjaki (istočasno s prikazom šolanja psov)
14.00 - Agility
14.30 - Predstavitev s konji
14.45 - Predstavitev čudovitih pasem psov

Kako do prizorišča

Ker se Češminov park nahaja v središču Domžal, lahko domačini do dogodka pridejo peš. Vsem, ki se boste v Domžale pripeljali z avtom, pa svetujemo, da parkirate na velikem makadamskem parkirišču pri supermarketu Tuš in Zdravstvenem domu (Ulica Matije Tomca, 46°08'22.0"N 14°35'45.5"E). Od dogodka je parkirišče oddaljeno le pet minut počasne hoje.

V Domžalah je na voljo več manjših brezplačnih parkirišč, brezplačne so tudi modre cone, ki v nedeljo ne bodo časovno omejene. Nikar pa ne parkirajte tam, kjer to ni dovoljeno. Inšpektorji ne bodo počivali, čeprav bo nedelja. Parkirišč bo za vse dovolj, manjša parkirišča tik ob Češminovem parku pa bodo namenjena sodelujočim na sejmu. Poskrbeli bomo tudi za usmerjevalne table.

Vsi psi na dogodku morajo biti na povodcih, s seboj imejte tudi potni list z veljavnim cepljenjem. 

anja.scuka@zurnal24.si