Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

V otroški obutvi iz diskontov našli kemikalije

gumijasti škornji, otroška obutev, Profimedias
Greenpeace je testiral otroško obutev in oblačila, na voljo pri diskontnih prodajalcih v Avstriji, Nemčiji in Švici. Več kot polovica izdelkov je vsebovala strupene kemikalije.

Testiranje so opravili na 26 izdelkih, večinoma plastičnih sandalih, gumijastih škornjih, coklah ali natikačih z gumijastim podplatom. Poleg tega so testirali tudi prehodne jakne, kavbojke in izdelke za dež. Sedemnajst vzorcev so vzeli v Nemčiji, šest v Avstriji in tri v Švici. Teste so opravili avgusta in septembra v dveh neodvisnih laboratorijih.
 
V več kot polovici izdelkov so našli škodljive, rakotvorne snovi. Noben izdelek ni bil povsem brez strupenih primesi. Večina plastičnih sandalov in cokel je imela močan vonj, kar je pogosto znak, da obuvalo vsebuje strupene snovi, kot je 2-fenil2-propanol (2PP).
 
Tokratni Greenpeacov test potrjuje raziskavi opravljeni v začetku leta, ko so v otroških oblačilih in obutvi našli prisotnost strupenih snovi, pri čemer znamka izdelka ni imela vpliva na njihovo prisotnost. Strupene snovi so namreč našli tudi v izdelkih luksuznih znamk.
 
"Vendar pa so izdelki iz verig supermarketov še posebej dovzetni za vsebnost škodljivih snovi,“ so zapisali v tokratni študiji. Opozorili so, da na to vpliva predvsem nizka cena in visoko število izdelkov, zaradi česar je težko zagotoviti neoporečno proizvodnjo.

Komentarjev 1
  • erikkk 18:18 24.oktober 2014.

    aja .. a mislijo da je treba pač ljudi še naprej strupiti ker je to pač cenovno ugodno za njih ... Kam smo prišli da nekomu plačuješ da čimprej flikneš .. še za smrt računajo ...Jst pa vselej ...prikaži več vidim da se namerno strupijo stvari ...to se more nehat ...