Šport > Nogomet
69 ogledov

V panamskih dokumentih tudi novi predsednik Fife

Gianni Infantino EPA
V aferi Panamski dokumenti je navedeno tudi ime novega predsednika svetovne nogometne zveze (Fife) Giannija Infantina.

Kot uradnik Evropske nogometne zveze (Uefe), od tam je pred dobrim mesecem prišel na čelo Fife in napovedal očiščenje po zadnjih aferah, je Gianni Infantino med letoma 2003 in 2006 sopodpisoval sporne pogodbe s podjetjem v davčni oazi, poroča Delo.

Kot poročata nemški Süddeutsche Zeitung in angleški Guardian, ki sta med sodelujočimi v globalni akciji PanamaPapers, je s podpisom v imenu Uefe tudi Infantino sodeloval pri spornem trgovanju s televizijskimi pravicami prek podjetja Cross Trading v pacifiški davčni oazi Niue. Te pogodbe Uefo povezujejo z nepravilnostmi, ki so privedle do obsežnih protikorupcijskih preiskav v ZDA lansko leto in so z vrha mednarodne zveze odnesle Infantinovega predhodnika, prav tako Švicarja Seppa Blatterja.

Uefa jepravice za takratni pokal Uefa in evropski superpokal prodala podjetju Cross Trading, ta pa je kasneje televizijske pravice naprej prodajal po štirikrat višji ceni. Podjetje je v lasti Argentinca Huga Jinkinsa, ki se trenutno skupaj s sinom nahaja v hišnem priporu zaradi malverzacij pri marketinških pravicah. Pri Uefi vsako krivdo zanikajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.