Svet
22 ogledov

V Parizu metro in vsi avtobusi zastonj

Eifflov stolp bo od 22. septembra ponoči osvetljen le še pet minut vsako uro. Žurnal24 main
V Parizu, ki se duši v smogu, bodo smeli v ponedeljek vozili le avti, katerih registrska oznaka se konča z lihim številom, javni prevoz bo brezplačen.

Županja Anne Hidalgo je pristojne pozvala, naj v prizadevanjih za zmanjšanje onesnaženja umaknejo s ceste polovico vozil in začasno omogočijo brezplačen javni prevoz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vesela sem, da je država pristala na uvedbo delne prepovedi vožnje v ponedeljek, za kar sem prosila že več dni," je Hidalgova danes zapisala na Twitterju.

Prvi dan tedna bodo tako lahko svoje jeklene konjičke vozili le vozniki, katerih registrske tablice se končujejo na liho število. Izjema so taksiji, električna vozila in reševalna vozila. Vsa javna prevozna sredstva bodo najmanj v ponedeljek v Parizu in okoliških mestih obratovala brezplačno. S tem želijo pristojni zmanjšati onesnaženje, ki s smogom obremenjuje velik del severa Francije.

Podobne ukrepe so nazadnje uvedli pred letom dni.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:11 21.marec 2015.

    Kaj a za en samcat dan bojo to nardil? Brezveze..če misljo da bojo s tem ko enkrat na leto to naredijo kej naredil se motjo. Kaj pa je en dan v primerjavi z celim letom? En dan bo čudežno vse ...prikaži več očistil al kaj? Mislm...čudni so.

  • vzev 18:10 21.marec 2015.

    Kaj se samo meni to zdi malo nepravično? To, da tisti ki nimajo liho številko so oškodovani, tisti z liho pa ne. Če hočejo to imeti malo bolj pravično, bi morali uvest še en dan, ko se nebi smeli voziti ...prikaži več vozila z liho številko. Drugače pa enostavno zamenjaš tablico in se lahko zopet normalno voziš vsak dan. Vsekakor je to boljše kot pa se vozit na neudobnih avtobusih.