Svet
41 ogledov

V pekleni noči poškodovanih 76 policistov

Protesti na vrhu G20
1/14
EPA
Nasprotniki globalizacije so udeležence vrha G20, ki se bo dva dni odvijal v Hamburgu, pričakali z napisi "Dobrodošli v pekel". V nočnih izgredih je bilo poškodovanih 76 policistov in neznano število protestnikov.

Srečanje državnih voditeljev razvitih in hitro razvijajočih se držav, članic skupine G20, spremljajo nasilni protesti in spopadi s policijo. Po podatkih policije je število poškodovanih policistov v nočnih izgredih iz četrtka na petek naraslo na 76. Koliko je poškodovanih protestnikov, ni znano, najmanj trije naj bi potrebovali zdravniško pomoč, eden od njih naj bi imel zaradi pirotehnike poškodovane oči.

Nasprotniki globalizacije so udeležence vrha pričakali z napisi "Dobrodošli v pekel". Izgredi so se začeli zvečer na različnih koncih severnonemškega pristaniškega mesta, ki bo danes in jutri gostil svetovne voditelje, med njimi tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovega ruskega kolega Vladimira Putina.

Protesti na vrhu G20 | Avtor: EPA EPA

Policija pridržala 20 ljudi

Protestnega shoda se je udeležilo približno 12.000 ljudi, med njimi naj bi bilo okrog tisoč levičarskih skrajnežev, ki so policiste zamaskirani napadli s steklenicami, pirotehničnimi sredstvi in drugimi predmeti, ti pa so nanje odgovorili z vodnim topom in solzivcem. Nekateri so razbijali izložbe, zažigali avtomobile in zmerjali policiste.

Organizatorji so potem, ko policiji ni uspelo ločiti nasilni del protestnikov od mirnih demonstrantov, policija je pozno zvečer pridržala med deset in 20 ljudi. Še po polnoči je na hamburških ulicah vztrajalo približno 6000 protestnikov.

Protesti na vrhu G20 | Avtor: EPA EPA

Podnebje in trgovina

Vrh bo potekal v znamenju razhajanj zaradi razlik v stališčih glede trgovine in klimatskih sprememb. Nemška gostiteljica, kanclerka Angela Merkel je zaščito podnebja postavila v ospredje svojega posredovanja skupini G20, medtem ko so se ZDA pod taktirko Trumpa odpovedale pariškemu podnebnemu sporazumu. 

Evropski politiki so posvarili tudi pred protekcionizmom, proti njemu se je izrekel tudi ruski predsednik Putin. Tema pogovorov bodo tudi odnosi s Severno Korejo, ki je v začetku tedna izvedla poskusno izstrelitev medcelinske rakete, ter Sirija in napetosti v Južnokitajskem morju.

Za varnost skrbi 20 tisoč policistov 

Skupina G20 združuje članice skupine G7 - Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo, Japonsko, Veliko Britanijo in ZDA - s Kitajsko, Indijo, Rusijo, Argentino, Avstralijo, Brazilijo, Indonezijo, Mehiko, Savdsko Arabijo, Južno Afriko, Južno Korejo, Turčijo in EU. Države predstavljajo dve tretjini svetovnega prebivalstva in tri četrtine svetovne trgovine.

Protesti na vrhu G20 | Avtor: EPA EPA

V času vrha v Hamburgu zaradi protestov proti globalizaciji veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Za varnost skrbi več kot 20.000 policistov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • MajaB 19:56 11.julij 2017.

    Sosedu grem razbit avto v imenu anti globalizma, glede nato da je levicar, sklepam da me bo podpru in me ne bo tozu, ker sem imel logicen argument za unicenje njegove lastnine...

  • goldhorn 19:56 11.julij 2017.

    Ni pa jim treba uničevati tuje lastnine! Tipično za skrajne levičarje. Antifa je v ZDA dobila status teroristične skupine.

  • maresem 19:56 11.julij 2017.

    Tako je to treba. Poslušati je treba tudi male ljudi, ne samo požeruhe in pohlepneže.