Slovenija
861 ogledov

Kmalu rok za plačilo dohodnine. Plačate lahko po obrokih

slovenija 03.04.2009 dohodnina, napoved dohodnine, pismo, posta, davcna uprava, Boštjan Tacol
Rok za plačilo dohodnine se izteče v petek, 2. junija.

Davčni zavezanci, ki so prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 31. 3. 2017, morajo doplačilo dohodnine poravnati do 2. 6. 2017, opozarjajo na Finančni upravi Slovenije (Furs). Datum je sicer natisnjen tudi na plačilnem nalogu, ki je sestavni del informativnega izračuna dohodnine.

Če ste se pritožili, ne plačujte

Zavezancem, ki so do 3. maja zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev, sporočajo s Fursa.

Poplačate lahko v obrokih

Doplačilo dohodnine lahko poravnate v več obrokih.  "Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke," pravijo na Fursu, kjer predlagajo, da vložite obrazec, ker potem ne potrebujete nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju ter premoženju družinskih članov. Do obročnega plačila je upravičena vsaka fizična oseba, ne glede na socialni položaj.

Obrazec vložite čim prej

"Roka za vložitev obrazca ni. Priporočamo pa, da ga zavezanec vloži čim hitreje. Najbolje je takoj, ko zavezanec prejme plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku;" sporočajo s Fursa. Fizični osebi se lahko odobri plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih, odlog do dveh let ali celo delni odpis oz. odpis, če bi plačilo davka lahko ogrozilo preživljanje zavezanca in njegovih družinskih članov.

Ogroženost preživljanja se ugotavlja na podlagi podatkov o višini dohodkov, prihrankov in premoženja zavezanca in njegovih družinskih članov, ki jih davčni organ pridobi po uradni dolžnosti. Na zahtevo zavezanca se upoštevajo tudi socialne razmere in zdravstveno stanje
zavezanca in njegovih družinskih članov.
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.