Slovenija
255 ogledov

V Piranu izvršba na deklico

piransko sodišče Suzana Kos
Čehinja. Hčerko bo barska plesalka dobila s pomočjo izvršitelja, v uradu varuhinje človekovih pravic so skeptični.

"Prav nobene izjave vam ne bom dal. Nasvidenje,“ nas je včeraj odpravil koprski izvršitelj Franko Slavec, zadolžen za realizacijo začasne odredbe češkega sodišča, po kateri bo osemletna deklica odvzeta očetu Slovencu in predana v tujino materi, češki državljanki. Izvršitelj Slavec je sicer s pomočjo policije osnovnošolko, ki obiskuje eno od šol v piranski občini, sprva nameraval odpeljati kar od pouka, in sicer že v torek. Mati deklice je po neuradnih informacijah barska plesalka in že nekaj let ne dela več v Portorožu, je pa deklico po izjavah sogovornikov večkrat obiskovala. Na Češkem je tudi začela sodni postopek za dodelitev otroka.

Je sodišče zamočilo?

Očetov odvetnik Boštjan Verstovšek včeraj ni bil dosegljiv za komentar, večkrat smo ga klicali po telefonu, govorili z njegovo tajnico in mu poslali elektronsko sporočilo; neuradno naj bi očetu deklice in njegovi družini zagotavljal, da se izvršba na otroka ne more zgoditi. Tako menijo tudi v uradu varuhinje človekovih pravic. "Z podrobnostmi nismo seznanjeni, a glede na podatke, da sta otrok in oče slovenska državljana s prebivališčem v Sloveniji, menimo, da je skladno z določbo 73. člena zakona o mednarodnem zasebnem pravu in postopku za odločanje v sporu o varstvu in vzgoji otroka  pristojno izključno sodišče Republike Slovenije. Navedeno pomeni, da o tem ne more odločati češko sodišče in s tem tudi naše sodišče ne bi smelo dovoliti izvršbe na podlagi odločitve nepristojnega sodišča," so prepričani. Po naših informacijah je namreč piransko okrajno sodišče potrdilo izvršbo začasne odredbe češkega sodišča o dodelitvi punčke materi.

Ugovor ne zadrži ničesar


Začasno odredbo je sicer treba upoštevati enako kot pravnomočno sodbo in se z njeno izvršitvijo ne more odlašati s sklicevanjem na čakanje na končno odločitev. Značilno za začasno odredbo je tudi to, da se jo lahko izvrši tudi, če je zoper njo vložen ugovor. Seveda pa se izvršitev začasne odredbe lahko zaustavi, če so podani zakonski pogoji. "V konkretnem primeru bi po našem mnenju izvršitev morala biti ustavljena, če je začasno odredbo izdal nepristojen organ," še menijo pri varuhinji človekovih pravic. Predlagajo, da očetov odvetnik nemudoma sproži vse postopke za ustavitev izvršbe in tudi postopke za sprejem odločitve o tem, komu bo otrok zaupan v varstvo in vzgojo.

Če gre na Češko, tam tudi ostane

Odločitev z začasno odredbo sicer ni končna in lahko sodišče v sodbi ob koncu postopka opredeli tudi drugačno rešitev kot z začasno odredbo. Po oceni urada varuhinje človekovih pravic pa niso zelo pogosti primeri, ko je otrok z začasno odredbo zaupan v varstvo in vzgojo enega od staršev, kasneje s sodbo pa drugemu ter s tem niso pogoste selitve otroka sem in tja, ker to načeloma ni v otrokovo največjo korist.

Izvršiteljska praksa

Ena od najtežjih stvari pri poslu izvršiteljev je sicer prav odvzem otrok. To je pred časom v intervjuju za Žurnal priznal tudi izvršitelj Franko Slavec. "Na to izvršitev se skrbno pripravljam, dokler nisem povsem prepričan, da so zagotovljeni pogoji za to, da bom otroka določeni osebi odvzel, ne grem vanjo. Opazujem ga, tudi ponoči po nekaj ur stojim pred njegovim domom, preverjam kam hodi, in potem se odločim. Običajno otroka odvzamem doma, ne na javnem prostoru, tudi policija je zraven, vselej zahtevam, da je v civilu," nam je zaupal. "V desetih letih sem odvzel pet otrok,“ ob tem pravi Denis Paternost, namestnik izvršitelja iz pisarne Hojs, ki je največja izvršiteljska pisarna pri nas.


Komentarjev 11
  • Marko Slovenia 19:36 06.februar 2014.

    KAPITALIZEM

  • mph 11:40 06.februar 2014.

    Grozna zgodba. Sicer ... khm, glede na njen "poklic", razlo dvomim, da bo imela mala neko zdravo okolje, kamor gre, ne vem ni o očetu, ... vsekakor pa bi moral imeti tudi OTROK pravico do besede. In kakor obrnemo bo ...prikaži več spet največja žrtev najšibkejši člen v tej človeški verigi. Žalostno.

  • maresem 10:47 06.februar 2014.

    Tega izvršitelja bi jaz predelal v salamo, da bi to storil meni, oz. mojemu otroku - sadist pokvarjen.