Svet
24 ogledov

"V Piranu se dela zgodovina"

Z Bossmanom je intervju opravil tudi CNN. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Svetovno. Odzivi na izvolitev Bossmana.

Odzivi. "Zgodovina se redko dela, tokrat je bila narejena v Piranu, kjer so volilci pokazali višjo volilno zrelost; takšno, ki je ne prestraši vsaka karikatura," izvolitev prvega temnopoltega župana v Sloveniji komentira direktor Inštituta za afriške študije v Ljubljani Eyachew Tefera.

"Če je Slovenija omogočila študij zmagovalcu, je prav, da mu omogoči tudi politično sodelovanje v družbi," dodaja Tefera, ki upa, da bo v prihodnje manj nestrpnosti ter več vidnosti za manjšine in druge ranljive skupine v državi. "Za odpravo nestrpnosti je nujnega več dela na pravnem, ekonomskem in izobraževalnem področju," ugotavlja Tefera, ki navaja, da v Sloveniji sicer živi kakšnih 300 Afričanov z družinami.

Od BBC do New York Timesa
Sicer pa so o izvolitvi "slovenskega Obame" poročali vodilni svetovni mediji. New York Times in Washington Post povzemata poročilo agencije AP, ki navaja, da gre za prvega temnopoltega župana v tem delu sveta. "Moja izvolitev kaže na visoko raven demokracije v Sloveniji," je Bossman izjavil za Reuters.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Francoski AFP pa citira njegovo izjavo, da ga ljudje ne dojemajo več kot temnopoltega, ampak predvsem kot dobrega zdravnika. BBC piše, da je v Piranu prvič izvoljen prvi temnopolti župan v vsej vzhodni Evropi.

 

 

Minianketa - mimoidoča 
o Bossmanu

Anja Zibelnik, 23, 
študentka
V redu je. Vse je odvisno od dela, ki ga bo opravljal. Verjamem, da bo uspešen. Barva kože ni pomembna.

Vladimir Ban, 49, 
podjetnik
Super se mi zdi. Človek je intelektualec. Veseli me, da imamo končno nekoga drugačnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.