Slovenija
16 ogledov

V Podravje 65 milijonov evrov

slovenija 24.02.11., celada, gradbisce, stavka, orodje, foto: shutterstock Shutterstock
Odločitev. Program pomoči danes na vladi. Prvi denar naj bi prišel v prvi polovici prihodnjega leta.

Vlada danes odloča o programu pomoči za Podravje, vrednem 66 milijonov evrov. "Denar bi lahko prišel v prvi polovici prihodnjega leta," je včeraj po zadnjem sestanku predstavnikov države in regije pred odločitvijo vlade dejal Igor Strmčnik z ministrstva za gospodarstvo. Cilj programa je denar usmeriti do podjetij ter stopnjo brezposelnosti znižati za odstotek in pol. Za programe naj bi namenili 6,5 milijona evrov na leto do leta 2018, oziroma dokler ne porabijo vsega denarja.

Županom so predstavili najpomembnejše ukrepe: možnost polovičnega sofinanciranja novih programov v višini od 50 tisoč do 500 tisoč evrov, mikrokrediti tudi za podjetja s slabšimi bonitetnimi ocenami in subvencioniranje obrestnih mer za tekoče kredite v višini do 200 tisoč evrov.

Da bi denar Maribor in okolico izvlekel iz težkih gospodarskih razmer – brezposelnost na primer že nekaj časa vztraja pri 18 odstotkih –, je nerealno pričakovati. Lahko pa angažira dodatna evropska sredstva in Mariborčane, je bilo slišati na sestanku. "Ne želimo obljubljati več, kajti kriza ne popušča, podjetja imajo precej težav tudi s financiranjem s strani bank, kar je težava, saj je program ciljno usmerjen v nove investicije," je dodal Strmčnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.