Slovenija
20 ogledov

V politiko zakorakal na Obali

<slovenija>06.02.08...racunsko sodisce...RS...igor soltes...foto: anze pet Anže Petkovšek
Igor Šoltes okoli sebe zbira ljudi, ki niso omadeževani s politiko.

Nekdanji prvi mož računskega sodišča Igor Šoltes je skupaj s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom iz iniciative zdravnikov za transparentno in kakovostno javno zdravstvo ter notarko Polko Bošković ustanovil društvo, postopek registracije pa je stekel na koprski upravni enoti.

"Zakaj vas čudi, da nova politična alternativa nastaja na Obali – mar ni dobro, da se nekaj enkrat začne zunaj Ljubljane?" sprašuje Šoltes in poudarja, da to seveda ne pomeni, da bodo v politiki delovali regionalno. Na volilno podporo ciljajo tako na lokalnih kot državnozborskih volitvah. Na vprašanje, ali meni, da politika že dolgo ni več boj za ideale, temveč le za denar in oblast, odgovarja: "Ne, v politiko grem zato, ker bi rad za to državo naredil nekaj dobrega ter omogočil drugačen način njenega vodenja in odnosov v njej. Obstoječim politikam je namreč nujno postaviti alternativo."

Krog neomadeževanih

Kdo vse se zbira okoli njega, še ne želi izdati, prav tako ostaja skrivnosten glede programa novega političnega gibanja. V politiko vstopajo z njim ljudje, ki v njej še niso bili dejavni, ustanovitve stranke pa ni nikoli napovedal. "Da se namreč delovati tudi v drugačni obliki," poudarja. Naklonjen je večinskemu volilnemu sistemu s popravki in se strinja, da so koalicijske vlade za Slovenijo škodljive, saj niso dovolj učinkovite.

Ocena analitika

"Šoltes lahko cilja predvsem na tisti del volilcev, ki so sicer zvesti levemu bloku, vendar so pripravljeni zaradi različnih razočaranj migrirati med strankami znotraj njega. Po neuspehu LDS in Zaresa ter težavah PS, ki je razpeta med svojo formalno voditeljico ter svojim ustanoviteljem in neformalnim vodjem, prav gotovo obstaja niša za nove stranke na levici, ki je dovolj velika, da Šoltesu odpre pot v parlament," ocenjuje analitik Matej Makarovič.

Komentarjev 6
  • Fertel 23:24 10.september 2013.

    Ne me basat, ja kako je pa potem sploh prišel do tako visoke službe?

  • Wu Pe 13:00 05.september 2013.

    Bravo budale novinarske!Greste enega Makaroviča esdeesovskega klošarja spraševat za mnenje... res profesionalno!Naj se ta Makarovič v karo srajci kdaj v špegu pogleda.......jest mu ne bi dal otrok za čuvat!

  • Tupamaros 12:27 05.september 2013.

    Udeležil sem se le prvih slovenskih volitev. Prvič, zadnjič in nikoli več. Pogled na slovensko 20 letno zgodovino države kaže, da ni vredno udeležbe. Napačno politično smer smo "izbrisali" LPTupamaros