Zdravje > Aktualno
18 ogledov

V ponarejenih zdravilih tudi strup

Tablete Profimedias
Ponarejevalci zdravil z namenom, da se čim bolj približajo videzu originala, ponaredkom dodajajo tudi nevarne primesi, med drugimi borovo kislino, barvo za ceste s svincem, loščilo za tla, težke kovine, nikelj, arzen, opečni prah, stenske barve, barvilo iz tiskalnikov, pesticide in celo podganji strup.

Na današnjem strokovnem posvetu o ponarejenih zdravilih v organizaciji  Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru in Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je mednarodna zasedba strokovnjakov razpravljala o posledicah, ki jih imajo ponarejena zdravila na zdravje ljudi.

Z razcvetom spletne trgovine namreč skokovito raste tudi mednarodni trg ponarejenih zdravil, katerih posledice uživanja so lahko smrtno nevarne. Ocene kažejo, da zaradi zaužitja ponarejenih zdravil vsako leto umre tudi do milijon ljudi. 

Poplava ponarejenih zdravil

Široko dostopna in izpopolnjena tehnologija danes omogoča izdelavo in repliciranje vsega, od nalepk do zdravilnih učinkovin, hkrati pa je razmah spletne trgovine omogočil, da ponarejena zdravila lahko kupimo praktično kjerkoli, enostavno, poceni in brez recepta.

Obseg problematike je nemogoče natančno določiti, a ocene Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da je na razvitih trgih ponarejenih do en odstotek zdravil, v svetovnem merilu približno deset odstotkov, na nekaterih področjih Azije, Afrike in Latinske Amerike pa ponarejena zdravila in zdravstvene dobrine predstavljajo tudi do 30 odstotkov trga.

Ponarejenih 78 naših zdravil

 

Čeprav zasežene količine ponarejenih zdravil predstavljajo le vrh ledene gore, nam dajejo vpogled v razsežnost problema. "Do danes smo potrdili prisotnost ponaredkov naših zdravil v 109-ih državah, v 60-ih pa smo ponarejena zdravila našli tudi v redni dobavni verigi. Od leta 2004 smo preprečili, da bi več kot 210,6 milijonov odmerkov ponarejenih Pfizerjevih zdravil ogrozilo zdravje pacientov. Ponarejenih je bilo vsaj 78 naših zdravil, pri čemer je najpogosteje ponarejeno zdravilo Viagra," je obseg problematike strnil Duncan Elson, direktor v oddelku Pfizer Global Security za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike.

Eno največjih tveganj ponarejenih zdravil je, da ne prinašajo želenih zdravilnih učinkov, in tako bolnik izgubi nadzor nad boleznijo, ki bi sicer lahko bila ozdravljena ali vsaj ustrezno uravnana. "Po drugi strani pa lahko ponaredek vsebuje preveč zdravilne učinkovine," opozarjajo na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Pojasnjujejo, da ima lahko napačen odmerek, neznane sestavine ali neustrezno razmerje učinkovin resne posledice za zdravje bolnikov, kot so številna tveganja in zapleti, tudi srčni zastoj, koma, anafilaktični šok ali smrt.

"Ponarejevalci zdravil z namenom, da se čim bolj približajo videzu originala, ponaredkom dodajajo tudi nevarne primesi, med drugimi borovo kislino, barvo za ceste s svincem, loščilo za tla, težke kovine, nikelj, arzen, opečni prah, stenske barve, barvilo iz tiskalnikov, pesticide in celo podganji strup," pravijo.

“Največ ponarejenih zdravil je na medmrežju, zato velja usmeriti delovanje pravosodnih organov na rigoroznejše ukrepe v zvezi s ponarejevalci zdravil, predvsem pa moramo  izobraževati bolnike ter povečati sredstva za zdravljenje in število zdravnikov, farmacevtov ter ostalih zdravstvenih delavcev,« meni farmacevt in profesor Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Na nelegalno trgovino z zdravili lahko po mnenju strokovnjakoc posumimo, ko:

  • spletni dobavitelj skriva svoj fizični naslov. WHO ocenjuje, da je 50 % zdravil, dostopnih prek takih portalov, ponarejenih;
  • gre za prodajo zdravil, ki so predpisana le na recept. Zdravil na recept se v Sloveniji ne sme prodajati prek spleta, prav tako se jih ne sme prodajati brez recepta.
  • so cene zdravil, prehranskih dodatkov ali medicinskih pripomočkov sumljivo nizke.

Problematika ponarejenih zdravil v Sloveniji

Od leta 2007 je bilo v Sloveniji podanih 11 kazenskih ovadb na področju proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje. Največ doslej jih je bilo zabeleženo prav v zadnjem obdobju, in sicer so bile v prvem polletju 2015 podane 3 kazenske ovadbe.

"Število kazenskih ovadb v Sloveniji je sorazmerno majhno in ne odraža dejanske slike tovrstne kriminalitete. Zato je treba preučiti trenutno zakonodajo in ugotoviti, ali so za učinkovitejši pregon storilcev potrebne kakšne zakonske spremembe – to pa je tudi eden glavnih ciljev raziskave," je o pomenu nacionalnega raziskovalnega projekta o ponarejenih zdravilih povedala vodja raziskave Danijela Frangež s Katedre za kriminalistiko Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Raziskava, ki bo predvidoma zaključena konec leta 2016, bo ponudila podroben posnetek stanja na področju ponarejenih zdravil v Sloveniji. 

anja.scuka@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.