Slovenija
11 ogledov

Vodo iz vodovoda je treba prekuhati

vas Bač Anže Petkovšek
Komunalni delavci v naslednji dneh nadaljujejo z intenzivnim čiščenjem, dezinfekcijo in ostalimi deli na okoli 300 kilometrov dolgem vodovodnem omrežju med Pivko in Postojno.

Prebivalci širšega območja Postojne in Pivke morajo do nadaljnega obvezno prekuhavati vodo iz vodovoda. Obilne padavine, ki to območje pestijo praktično neprestano že zadnja dva tedna so namreč v vodovodu Postojna-Pivka povzročile motnost pitne vode. 

"Znani so rezultati preizkusa vzorca pitne vode, odvzetega s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, v ponedeljek v vodarni Malni. Vzorec ni skladen z zahtevami pravilnika o pitni vodi. V vodi so bili namreč zaznani paraziti, ki lahko povzročijo diarejo, krče, bruhanje, dehidracijo in vročino. S temi paraziti se je mogoče okužiti tudi posredno, preko hrane, v bazenih, ki služijo rekreaciji, preko živali in z neumitimi rokami v medsebojnih stikih,"  opozarjajo v Javnem podjetju Kovod Postojna, vodovod, kanalizacija.

Otroci, starejši in bolni najbolj ogroženi

Uživanje vode, ki je okužena s paraziti je lahko še posebej nevarno za otroke, starejše in osebe s kroničnimi boleznimi ter oslabljenim imunskim sistemov. Vsi uporabniki, brez izjeme, pa morajo uporabo takšne vode čimbolj omejiti tudi med osebno higieno in ob gospodinjskih opravilih, saj se s tem najlažje izognejo morebitni okužbi in širjenju.  

"Prekuhavanje pitne vode je namreč nujen ukrep, s katerim bistveno zmanjšamo število mikroorganizmov v pitni vodi. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali onesposobimo nevarne mikroorganizme. Ko voda zavre naj vre še nekaj minut. Tam, kjer je to mogoče, je smiselno tudi nastaviti grelna telesa sanitarne vode na višjo temperaturo kot običajno," še poudarjajo na komunalnem podjetju.

Sledi intenzivno čiščenje

Zaposleni v Kovod Postojna se bodo v naslednjih dveh lotili temeljitih posegov oziroma čiščenja preko 300 kilometrov dolgem vodovodnem omrežju. "V soboto bo zagotovljeno in izvedeno izpiranje vseh bazenov, vodnih rezervoarjev, filtrov in opreme v vodarni Malni. V ponedeljek pa bo s postopkom dezinfekcije izvedeno še spiranje same vodarne, vključno z vsemi filtri in vso opremo ter celotnim vodovodnim sistemom, ki poteka med Postojno in Pivko," napoveduje vodja podjetja David Penko. 

"Navedeni ukrepi čiščenja sistema naj bi zadostovali za uničenje vseh prisotnih mikrobioloških delcev, ki ta trenutek ogrožajo pitno vodo. To bo v začetku tedna dodatno preverilo tudi vnovično vzorčenje vode in v primeru uspešne sanacije nastalih razmer, ki so posledica močnega jesenskega deževja, bi bilo po napovedih odgovornih v podjetju Kovod možno obvezen ukrep prekuhavanja pitne vode ob zaključku prihodnjega tedna že preklicati, kar bi bil nedvomno izjemen prispevek h kakovosti vsakdana vseh občanov na tem področju," dodajajo na Kovodu.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 10:20 14.november 2014.

    Le kje ta Slovenija nima parazitov.