Svet
48 ogledov

Požari na Hrvaškem se širijo

Požar na Hrvaškem
1/4
Hrvoje Jelavić/Pixsell
Promet se je po enosmernih ulicah spremenil v dvosmernega, saj se je iz Selca bežalo po najkrajši in ne dovoljeni poti. Ogenj se širi, pomoč letal pa ni mogoča zaradi premočne burje. S plameni se bori 200 gasilcev, na pomoč prihaja vojska.

"Vse dopoldne poskušam dobiti nekoga v Crikvenici, poklicali smo tudi 112, ki so nas prav tako poskušali preusmeriti na telefonske številke mesta. Vendar je bilo vse zaman. Pravkar se vračam z magistrale, da bi se prepričala, kje je meja ognja, trenutno je nekaj sto metrov od naše klinike.

Na neki točki smo sami evakuirali bolnike. A potem se je zdelo, da se stanje umirja, in nadaljevali smo delo. Vendar je veter ponovno obrnil smer in požar se nam nevarno bliža. Pričakujem, kot bi bilo v teh situacijah običajno, da nas nekdo pokliče in pove, kaj moramo storiti in kdaj začeti evakuacijo. Nisem strokovnjak, da bi to lahko ocenila sama," je za večernji.hr povedala lastnica poliklinike Vlasta Brozičević.

"Bilo bi dobro, če bi dobili pomoč iz zraka"

"Bilo bi dobro, če bi dobili pomoč iz zraka, vendar je to zaradi orkanske burje za zdaj nemogoče," je povedal Slavko Gauš, poveljnik gasilcev Primorsko-goranske županije. Na terenu pravijo, da ognja ne bo mogoče ustaviti, dokler močni vetrovi ne ponehajo, kar pa meteorologi pričakujejo šele v sredo. Na pomoč prihaja vojska.

Robert Hrelja, poveljnik crikveniških gasilcev, je opozoril, da ogenj še vedno ogroža stanovanjske zgradbe in se širi v vse smeri, tako proti Crikvenici kot Novem Vinodolskem.

Pomoč iz zraka ni mogoča zaradi močnih vetrov, a je Hrelja dodal, da obstaja možnost posredovanja letala za gašenje požara, ki je začel gasiti v Istri, vendar le, če bodo vremenski pogoji ustrezni. Gasilci so postavili t. i. obrambno linijo, da bi zaščitili naselja. Požar trenutno ogroža Novi Vinodolski.

"Ljudje v paniki bežijo"

"Ljudje v paniki z avtomobili bežijo proti Crikvenici in Reki po lokalnih cestah, ki so še vedno odprte. Zaradi gostega dima skoraj ni mogoče dihati, zaprli smo vsa okna in čakamo rešitev situacije," je za index.hr povedala prebivalka območja v bližini požarov. Po njenem mnenju gre zagotovo za najmočnejšo burjo v zadnjih 20 letih na tem področju.

"Ne razumem, kako lahko nekdo prižiga ogenj v takem vremenu," je dejala. Prebivalci so sami poskušali požaru preprečiti približevanje njihovim domovom, je še pojasnila in dodala, da so gasilci potrebovali kakšno uro, da so prišli iz drugih delov občine. Do takrat se je ogenj že razplamtel.

Požar se širi proti zahodu

Požar je izbruhnil zjutraj med krajema Bribir in Selce v občini Novi Vinodolski, zaradi katerega so evakuirali kamp. Nekaj hiš v Selcu je pogorelo, nekaj pa so jih rešili, poroča 24sata. Prekinjene so vse telefonske povezave, Selce je v tem trenutku odrezano od preostalega dela države. Skupaj s Crikvenico sta brez elektrike, poroča index.hr.

Zaradi gostega dima je na tem delu zaprta Jadranska magistrala, ob kateri so plameni zajeli tudi skladiščno-prodajne prostore Rabkomerca.

Požar v Mošćenički Dragi usoden za gasilca

Kaj je bilo usodno za 45-letnega gasilca, še ni znano. Umrl bi lahko zaradi opeklin, ker se je med gašenjem ponesrečil ali pa ga je obšla slabost.

Gasilca so takoj odpeljali v klinični center v Sušku, vendar mu ni bilo pomoči.

Gori tudi na Rabu

V noči na ponedeljek je požar izbruhnil tudi na otoku Rab v bližini Supetarske Drage. Gasilo ga je več kot 70 gasilcev iz Paga in Raba, pri tem pa jim je delo oteževala močna burja. Kljub temu jim ga je v zgodnjih jutranjih urah uspelo spraviti pod nadzor.

Počitnikujete na Hrvaškem in vidite požar? Pošljite nam fotografije in posnetke prek spodnjega obrazca. Lahko nam pošljete tudi elektronsko sporočilo na naveza@zurnal24.si ali SMS oziroma MMS na 4224.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.