Slovenija > Črna kronika
32 ogledov

V predoru Šentvid vozil vzvratno

Zgodaj zjutraj je na gorenjski avtocesti pri izvozu Šentvid prišlo do trka treh Žurnal24 main
V predoru Šentvid je voznik tovornega vozila vozil vzvratno, zaradi česar je bil predor zaprt.

Nadzornika prometa v pristojnem Darsovem regionalnem nadzornem centru sta zaradi zagotovitve varnosti nemudoma zaprla predorsko cev iz smeri Kranja proti Kosezam. Vozniku sta prek predorskih zvočnikov tovornjakarju sporočila, naj preneha z vzvratno vožnjo. Voznik je ukaz upošteval in ustavil vozilo, so navedli v Darsu.

Kot so pojasnili, so bili aktivirani tudi sistemi za zaznavanje nevarnih situacij. Ti sistemi so s pomočjo nadzornika prometa v nadzornem centru in signalizacije v in pred predorom ustrezno obveščali voznike. Nadzorniki prometa so takoj obvestili policijo in sodelavce, vzdrževalce avtocest in avtocestne baze Ljubljana, ki so prihiteli na pomoč. Tovornjak so varno pospremili iz predora in predorska cev je bila v nekaj manj kot pol ure znova odprta za promet, so zapisali.

Sedem največjih napak

Ob tem so posebej opozorili, da vzvratna vožnja po avtocesti spada med "sedem največjih napak na avtocesti, ki se lahko končajo tragično; poleg hoje po cesti, prevelike hitrosti, prekratke varnostne razdalje, prehitevanja po desni strani, vožnje v napačno smer ter ustavljanja na odstavnem pasu, kadar to ni nujno".

Sicer je Dars za varno vožnjo skozi predor izdal tudi zgibanko, v kateri izrecno piše, da je v predoru prepovedano obračati vozilo, voziti vzvratno in ustavljati. V primeru izrednega dogodka v predoru je treba dosledno upoštevati navodila in opozorila upravljavca predora, sporočena prek radijskih frekvenc Vala 202 in spremenljive prometno informativne signalizacije v predoru.

Predori so z vidika dodatne varnosti udeležencev v prometu opremljeni z videokamerami in zvočniki, prek katerih uporabnike dodatno informirajo v primeru izrednega dogodka.

Komentarjev 1
  • Lavdan 19:06 28.april 2017.

    Vozniško odvzeti za vedno. Ponovno lahko dela izpit samo za nižje kategorije.