Slovenija
72 ogledov

V predprodaji že za 25, v sezoni tudi čez 30 evrov

žičnica, smučanje Žurnal24 main
Na večini smučišč po Sloveniji bo mogoče smučati za okoli 30 evrov na dan. Za novo sezono pripravljajo nekaj novosti, večja bo investicija na Krvavcu prihodnje leto, ko naj bi predvidoma začeli uporabljati novo akumulacijsko jezero za tehnično zasneževanje.

Če bodo vremenski pogoji ugodni, se bodo smučišča odprla konec novembra oz. začetek decembra. Predprodaja vstopnic se je za večino smučišč začela prvega oktobra in bo trajala vse do 30. novembra. 

"V septembru je potekala predprodaja sezonske ski karte za lanske imetnike tovrstne vozovnice po znižani ceni," pojasnjuje Tina Tinta Kovačič z Unior Turizma. V predprodaji, ki se je začela oktobra lahko smučarji izbirajo med urnimi, dnevnimi, večdnevnimi in sezonskimi vozovnicami v štirih starostnih skupinah.

Karta, ki ne velja za vikend, je cenejša

"Na voljo je tudi enotna sezonska ski karta od ponedeljak do petka po ceni 169 evrov," pojasnjuje Tinta Kovačičeva. "Poleg snežne garancije, dnevne in nočne smuke  ter veljavnosti med slovenskimi šolskimi počitnicami, ponuja tudi številne kulinarične, wellness in druge ugodnosti."

Cene smučarskih vozovnic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Smučarji z dnevno, večdnevno ali sezonsko smučarsko vozovnico za Roglo se lahko v termalnem zdravilišču Terme Zreče kopajo v bazenih ter privoščijo savno po 30 odstotkov nižji ceni. 

Na Rogli obogatena kulinarična ponudba

Med novostmi v letošnji sezoni navajajo nadgradnjo januarja odprtega Otroškega snežnega parka s pohorsko vasico za majhne in velike otroke. "Otroški snežni park Rogla, po načelih ideje 'šport za vse', omogoča lažje, učinkovitejše in zabavnejše učenje snežnih športov otrokom, mladostnikom in osebam s posebnimi potrebami," razlaga Tinta Kovačičeva. "Elementi, ki jih najdemo v Otroškem snežnem parku, so prilagojeni starosti, velikosti ter motoričnemu in psihofizičnemu razvoju."

Dodaja, da so prenovili in profilirali tudi gostinsko kulinarično ponudbo v restavracijah na 
smučišču. "Pri njeni prenovi smo se oprli na trende v zdravem načinu prehranjevanja, pohorsko 
tradicijo ter ponudbo lokalno pridelanih živil in izdelkov," pravi Tinta Kovačičeva. "Seveda bo tudi v prihodnje posebno mesto pripadalo edinemu pravemu Pohorskemu loncu."

V Kranjski gori več zasneženih površin

V Kranjski gori med novostmi za novo smučarsko sezono navajajo razširitev zasneženih površin. "V sodelovanju z Alpskim smučarskim klubom Kranjska Gora pripravljamo razširitev in zasnežitev terena poleg štirisedežnice Podkoren, ki bo omogočal nemotene treninge našim tekmovalcem, smučarjem pa prijazno turistično smuko na naših smučiščih," pojasnuje Klavdija Gomboc s Turističnega društva Kranjska Gora. "Velik poudarek bo na animaciji in prireditvah za družine na smučišču ter še večjemu povezovanju z ostalimi turističnimi ponudniki."

sedežnica vlečnica Kranjska Gora počitnice | Avtor: Anže Petkovšek Fotografija je simbolična. Anže Petkovšek

Cene v predprodaji bodo za okoli 25 odstotkov nižje tudi na Krvavcu. "Ker so cene tedaj najnižje, je zanimanje veliko," razlaga Valentina Erculj z RTC Krvavca. "Še večje pričakujemo v naslednjih tednih, saj je zima vse bližje."

Novo akumulacijsko jezero na Krvavcu

Za prihajajočo zimo sicer na Krvavcu večjih infrastrukturnih novosti ne bo. "Našim obiskovalcem nevidna, a za smučišče izredno pomembna so redna vzdrževalna dela, ki so potekala že vse poletje, vrhunec pa bodo dosegla v prihodnjih tednih do začetka zimske sezone," pojasnjuje Erculjeva in dodaja, da bo v novi sezoni obiskovalcevm na voljo prenovljeni sistem spletnega nakupa smučarskih vozovnic. 

"Od sredine oktobra dalje je možno preko spleta kupiti tudi vozovnice v predprodaji," razlaga Erculjeva. "Posodobili bomo tudi del sistema za izdajo in nadzor smučarskih vozovnic s posodobitvijo blagajniškega sistema in čitalcev smučarskih vozovnic na vstopih nekaterih žičniških naprav."

Za prihodnjo smučarsko sezono 2017/18 pa načrtujejo razširitev zasneževanja s pomočjo novega velikega akumulacijskega jezera za tehnično zasneževanje. "Aktivnosti v tej smeri izvajamo že od lani, v letošnjem letu urejamo projektno dokumentacijo in potrebna dovoljenja za začetek gradnje," razlaga Erculjeva. "Ta investicija je za nas ključnega pomena, saj bi lahko s kapaciteto vode, ki jo načrtujemo s tem jezerom, in obstoječim akumulacijskim jezerom na vrhu Zvoha, v najkrajšem času ugodnih vremenskih razmer zasnežili večino vseh naših smučarskih prog."

Zasneževanje je nujno

Zadnje zime so namreč pokazale, da je to nujno potrebno predvsem zaradi zgodnejšega začetka smučarske sezone. "Predvidena investicija za nas pomeni izredno velik finančni zalogaj," razlaga Erculjeva. "Del smo že plačali v letošnjem letu, zato finančne tokove v glavnem prilagajamo tej predvideni investiciji."

Kranjska gora | Avtor: Matej Kalan Matej Kalan

Na Voglu pravijo, da zanimanje za nakup vozovnic še ni v polnem razmahu. "Običajno se največ kart v predprodaji proda v novembru," pojasnjuje Mojca Šiljar iz Žičnic Vogel. 

Med novostmi omenja obnovitev in posodobitev restavracije Viharnik. "Izboljšali smo ponudbo v baru Kavka in poskrbeli za novejši inventar v naših nastanitvenih obratih," razlaga Šiljarjeva. "Predvsem bomo dali velik poudarek na dobro počutje gostov, zato bo precej izboljšav in podrobnosti namenjenih temu. Največja pridobitev in novost v letošnjem letu je nakup planinske koče Merjasec, tako da bomo nadaljevali z izboljšavami tudi v gostinski ponudbi."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.