Slovenija
26 ogledov

V proračunu že več kot milijarda primanjkljaja

denar, varcevanje Shutterstock
V prvih osmih mesecih skupaj je presežek odhodkov nad prihodki dosegel dobro milijardo evrov, torej vso načrtovano raven za letošnje leto.

Državni proračun je avgusta dosegel primanjkljaj v višini dobrih 13 milijona evrov. "Avgustovski primanjkljaj je posledica izpada prihodkov z naslova dohodnine ter naslova prejetih sredstev iz EU, saj Evropska komisija še vedno ni sprostila dela zadržanih plačil. Kljub temu da smo za avgust načrtovali 57,7 milijona evrov, je bilo tako s tega naslova realizirano 15,1 milijona evrov prihodkov," so danes sporočili s finančnega ministrstva.

Primanjkljaj je bil po njihovih navedbah pričakovan, saj so upoštevali prenos dela trošarin iz avgusta v september. 30. avgust, ko zakon o trošarinah predvideva mesečno plačilo trošarin, je namreč padel na soboto, zato se je del trošarin v višini približno 50 milijonov evrov realiziral v septembru, so pojasnili.

V prvih osmih mesecih so proračunski odhodki skupaj dosegli 6,34 milijarde evrov, kar je približno toliko kot v enakem obdobju lani, je razvidno iz podatkov, ki jih je danes objavilo ministrstvo.

Tepejo nas obresti

Plačila obresti, ki so po več letih rasti javnega dolga postala veliko proračunsko breme, so v osmih mesecih dosegla skoraj 721 milijonov evrov, v vsem letu naj bi skupna odplačila obresti znašala skoraj 940 milijonov evrov.

 

Komentarjev 2
  • punca05 12:29 23.september 2014.

    tepe nas komunizem, izkoriščanje nižje plačanih delavcev

  • modrec 11:31 23.september 2014.

    Bolano. Zapuščina Bratovšek, Janša, Janković in Pahor. V zaporu pa samo eden, pa še ta zaradi drugih stvari.