Šport
42 ogledov

V Riu med najboljših 20

mateja šimic triatlon london 2012 Stanko Gruden/STA
Triatlonska zveza Slovenije je danes v Ljubljani predstavila cilje za sezono 2016, ki se začenja z duatlonom za DP v Ribnici. Glavni cilj bodo seveda olimpijske igre v Riu de Janeiru, kamor potuje Mateja Šimic. Njen cilj je uvrstitev do 20. mesta.

Triatlonska zveza bo ta konec tedna skupaj s klubom iz Ribnice priredila že 17. duatlon, ki letos šteje tudi za državno prvenstvo. Tekma bo na sporedu v soboto, na startu bodo štiri kategorije, promocijski start, cicibani, super sprint in sprint, skupno približno 250 tekmovalcev in tekmovalk. Skupno bo v sezoni po vsej Sloveniji na sporedu devet tekem, pomembnejše bodo tiste meseca maja na Ptuju, ekipno prvenstvo v Ljubljani in na Bledu pod okriljem Evropske triatlonske zveze.

V matični slovenski zvezi si bodo še naprej z raznoraznimi akcijami prizadevali popularizirati ta šport pri nas, predvsem med mladimi, s cicipokalom, tekmami za osnovne in srednje šole ter letos prvič tudi z univerzitetnim prvenstvom v Ljubljani.

Glavno breme tekmovalnega triatlona na najvišji ravni bo tudi letos nosila Mateja Šimic, ki je praktično že uvrščena na letošnje olimpijske igre v Riu. Do takrat mora nekaj kvalifikacijskih točk še potrditi, zato bo nastopila na tekmah v kitajskem Čengduju in v Mehiki.

mateja šimic triatlon london 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
"Za mano je vsa norišnica s pridobivanjem vize za tekmo na Kitajskem, v ponedeljek potujem tja na svetovni pokal. To je še ena od kvalifikacijskih tekem za Rio. Do 15. maja se zbirajo točke, skupno zadnjih 24 mesecev, vesela sem, da se to zaključuje. Letos so glavni cilj olimpijske igre, načrtujem, da bom tam v najboljši formi. Že vso zimo treniram za to, progo poznam, zdaj se le osredotočamo na odseke, ki mi delajo težave, da bi na sami tekmi šlo vse gladko," je o letošnji sezoni spregovorila najboljša slovenska triatlonka.

"Izbrala sem tudi tekmo v Mehiki, kjer bo zelo podobna konfiguracija kot v Riu in pravi pokazatelj, kako dobro sem trenirala čez zimo in kaj je treba še popraviti," je dejala Šimičeva.

Tekma v Riu bo posebna, ker bo plavanje potekalo na morju. "V Londonu je bilo plavanje v jezeru, kjer je bilo mirno, v Riu bo v morju in zelo odvisno od vremena - valovi, veter, lahko dežuje ... Kolesarska proga bo zelo težka, del tekmovanja bo potekal po plaži Copacabana, naredili bomo osem krogov, od tega osemkrat na 21-odstotni klanec v mestu. Spust bo zelo velik izziv, sploh če bo mokro, lahko pride do veliko padcev. Moj načrt bo držati prvo skupino in obdržati dovolj sveže noge za zaključni tek," je dejala Šimičeva.

Brez uvrstitve na paraolimpijske igre je ostal Alen Kobilica, saj njegove skupine slepih in slabovidnih niso sprejeli v program iger, medtem ko je ta skupina za Tokio 2020 že potrjena. "Cilji za letos so zdaj jasni, evropsko prvenstvo konec maja v Lizboni in svetovno prvenstvo julija v Rotterdamu, z obeh se želim vrniti z medaljami. Žal ne gremo na paraolimpijske igre, saj bo triatlon prvič na igrah, dodelili pa so nam samo tri skupine, za primerjavo v paraplavanju je skupin 14," je povedal Kobilica.

Poleg Šimičeve so pri triatlonski zvezi izpostavili še Davida Plešeta in Jaroslava Kovačiča, ki uspešno tekmujeta na ironmanih, ter mlade tekmovalce Domna Dornika, Matevža Panka, Jano Korade in Evo Skaza, ki ob uspešnih nastopih v evropskem pokalu ciljajo tudi na točke svetovnega pokala ter s tem lovljenje norm na OI 2020 v Tokiu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.