Šport
16 ogledov

V Riu plavalna finala ob polnoči

sport 21.05.12. Damir Dugonjic, slovenski plavalec, Damir Dugonjic of Slovenia c EPA
Znan je predvideni plavalni program za olimpijske igre v Rio de Janeiru, ki pa močno buri duhove. Načrt predvideva, da se bodo plavalci za kolajne borili med 22. uro in polnočjo.

Predsednik avstralskega olimpijskega komiteja John Coates, tudi eden od podpredsednikov Mednarodnega olimpijskega komiteja, je že napovedal protest, saj je pozna ura po njegovem mnenju povsem neupravičena. Pridružila se mu je tudi plavalka Lisbeth Trickett, olimpijska prvakinja iz leta 2008, ki zahteva "več spoštovanja do športnikov".

Nerazumevanje za predvideni urnik ima tudi slovenski selektor Miha Potočnik. "Podobno zgodbo smo doživeli že v Pekingu, kjer smo finala videli zjutraj. Nesprejemljivo je, da se ne upošteva športnikov, tukaj ni več govora o olimpizmu, ampak je vse le še v funkciji denarja. Vsi se morajo zavedati, da so športniki za to eno tekmo trenirali štiri leta," pravi Potočnik.

"To je kontraproduktivno za evropske plavalce," pa finale sredi noči ocenjuje trener nemškega zvezdnika Paula Biedermanna Frank Embacher. "Zadeva bo zelo težka. Kaj bodo tekmovalci delali med kvalifikacijami in finalom? Navijali za sotekmovalce na drugih prizoriščih? Kdaj bodo šli spat?" se še sprašuje. Selektor nemške reprezentance Henning Lambertz je manj zaskrbljen: "Na zadevo se bo pač treba pripraviti."

Prvotni načrt predvideva, da bi se finala začela ob 22. uri, ob 3. uri zjutraj po slovenskem času, po godu pa bi bili ameriški TV mreži NBC, ki bi svojim gledalcem tekme lahko ponudila v najboljšem televizijskem terminu. Predstavniki organizacijskega odbora, Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodne plavalne zveze so v zvezi z urnikom že sporočili, da gre za predvideni urnik, ki še ni potrjen. To se bo zgodilo v naslednjih šestih mesecih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.