Slovenija
77 ogledov

V romsko naselje le še v spremstvu policije?

Stajerska 23.03.11, celje, resevalna vozila, resilec, resilci, foto: gregor kati Gregor Katič
Po napadu na zdravstveno ekipo v kraju Domajinci, v zdravniškem sindikatu Fides zahtevajo policijsko spremstvo zdravstvenih delavcev na intervenciji.

"Gre za nevaren dogodek, ena brca bi lahko ogrozila človeško življenje, zdravnica se je mogla skriti za drevo, pristojne inštitucije morajo ukrepati, preden kdo izgubi življenje," pravi predsednik sindikata Kondrad Kuštrin.

Zdravstveno ekipo so domačini napadli, ko se je odzvala na klic na pomoč zaradi srčnih težav pri 36-letniku. Pacient je umrl, ekipi pa so očitali, da so prišli prepozno.

Od Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za javno upravo in Ministrstva za zdravje v Fidesu zahtevajo, da zagotovijo policijsko spremstvo vsem zdravstvenim delavcem na intervenciji in jim na takšen način omogočijo varno opravljanje njihovega dela in poslanstva.

"Spremstvo zahtevamo za določene kraje, policija že sama ve, kateri so ti kraji," dodaja Kuštrin.

V Dobruški vasi policija v pripravljenosti

Podoben incident se je pred dvema letoma zgodil v romskem naselju Dobruška vas, kjer so prebivalci kamenjali reševalno vozilo in grozili ekipi. "Reševalnih ekip v naselje ne spremljamo, smo pa dogovorjeni, da nas preventivno pokličejo, ko klic v sili sprejmejo ponoči," razlaga Robert Perc iz Policijske uprave Novo mesto.  

Po sestanku incidentov ni bilo več

"Po incidentu smo sklicali sestanek policijske uprave, predstavnikov zdravstvenega doma in nujne medicinske pomoči s predstavniki romske skupnosti. Razložili smo, kakšne so pristojnosti in zakaj je pomembno da dela reševalcev ne ovirajo. Od takrat se incidenti niso ponavljali in spremstvo policije ni bilo potrebno," še dodaja Perc.

Komentarjev 6
  • dragec 11:40 30.april 2015.

    In oni potrebujejo spremstvo policije do romskih hiš in naselja.??????????

  • dragec 07:50 30.april 2015.

    No,to je "pravi " odnos do slovenskih Romov. Za ksenofobike in nacionaliste slovence, oni so agresivni, umazani, agresivni????? NAJ NAS BO SRAM,

  • dragec 19:49 29.april 2015.

    Do Romskega naselja so potrebovali več kot 30 min?????