Svet
26 ogledov

Ob bojkotu Zahoda največja parada

Parada v Moskvi
1/19
EPA
Zahodne države niso poslale svojih voditeljev na parado zaradi zaostrenih odnosov z Rusijo, ki so posledica različnih stališč glede ukrajinske krize.

"Nekdanja Sovjetska zveza je utrpela največje izgube, a tudi določila izid druge svetovne vojne," je na današnji vojaški paradi v Moskvi na dan zmage dejal ruski predsednik Vladimir Putin, ki je istočasno izrazil hvaležnost zahodnim zaveznikom za njihov prispevek za končanje največje morije v zgodovini človeštva.

Parada Moskva | Avtor: EPA EPA
Parada Moskva | Avtor: EPA EPA

PREBERITE TUDI: 

Putinov tank "zaribal" 

Putina se je hvalil z novim super tankom

"Danes obeležujejo 70. obletnico zmage v veliki domoljubni vojni. Danes se ponovno zavedamo, kako velika je bila zmaga nad nacizmom. Ponosni smo, da so naši očetje in dedi premagali to temno silo," je v govoru na paradi dejal Putin, ki so mu družbo delali številni svetovni voditelji, med drugim iz Kitajske, Indije, Kube, Srbije in nekdanjih sovjetskih republik.

Parada Moskva | Avtor: EPA EPA

Rusija utrpela največje izgube

Ruski predsednik je spomnil, da je bilo dogajanje pred vojno strašen nauk za celotno mednarodno skupnost. "Razsvetljena Evropa ni dovolj hitro prepoznala velike grožnje nacistične ideologije in tudi danes nam zgodovina znova govori, da moramo ostati oprezni. Ne smemo pozabiti, da je ideologija rasne večvrednosti vodila v najbolj krvavo vojno v zgodovini," je opozoril Putin.

Ob tem je dejal, da je bilo med vojno več evropskih držav okupiranih, Sovjetska zveza pa je utrpela največje izgube. "Najboljše nacistične enote so bile poslane v Rusijo. Njihova moč je bila osredotočena v Sovjetski zvezi. Odločilne bitke druge svetovne vojne so se bile tu," je poudaril.

Zato po njegovem tudi ni presenetljivo, da je Rdeča armada na koncu zasedla Berlin in končala vojno. "Celoten narod se je boril za svobodo in rešil domovino, določil izid vojne in rešil evropske države pred nacizmom," je dejal ruski predsednik.

Parada v Moskvi | Avtor: EPA EPA

Zahvala veteranom vsega sveta

A ob tem je poudaril, da Rusija ceni napore in muke veteranov iz vsega sveta, ki so se borili na bojiščih. "Ta zmaga bo vedno ostala veličastna stran v zgodovini naše države. A moramo se spomniti tudi naših zaveznikov v protinacistični koaliciji. Hvaležni smo prebivalstvu Velike Britanije, Francije in ZDA za njihov prispevek za dosego te zmage," je povedal ruski voditelj.

Hvaležnost je izrazil tudi drugim antifašističnim silam v številnih državah, tudi Nemčiji.

Parada Moskva | Avtor: EPA EPA
Parada Moskva | Avtor: EPA EPA


Sodelovanje zaveznikov je bilo po njegovih besedah dober primer združevanja moči držav za mir in stabilnost. "Te vrednote so postale temelj povojnega svetovnega reda. Vzpostavljeni so bili Združeni narodi in moderen sistem mednarodnega prava. Te institucije so se izkazale za učinkovite pri reševanju konfliktov in sporov," je povedal ruski predsednik.

Parada v Moskvi | Avtor: EPA EPA

Kritičen do zadnjega desetletja

A obenem je opozoril, da je zadnje desetletje moč videti opuščanje osnovnih načel mednarodnega sodelovanja. Po njegovih besedah so bili opazni poskusi vzpostavitve enoblokovskega svetovnega reda. "Takšna mentaliteta spodkopava globalno stabilnost," je opozoril.

Zato je pozval k sodelovanju mednarodne skupnosti, da se vzpostavi sistem enakopravne varnosti za vse države, ki bi učinkovito naslovil vse grožnje in bi temeljil na neblokovskih načelih stabilnosti. "Le to nam bo omogočilo vzdrževanje miru po celotnem svetu," je še dejal Putin.

Parada v Moskvi | Avtor: EPA EPA

 

Zahodne države bojkotirale parado

Na paradi so se sicer poleg ruskih vojaških sil predstavile tudi enote več desetih drugih držav, med drugim iz Srbije, Kitajske, Belorusije in Kazahstana.

Zahodne države niso poslale svojih voditeljev na parado zaradi zaostrenih odnosov z Rusijo, ki so posledica različnih stališč glede ukrajinske krize. A Putin se je lahko veselil družbe voditeljev okoli 20 držav.

Parada Moskva | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • dragec 12:33 09.maj 2015.

    BRAVO RUSI, KO JEBE TE HLAPČEVSKE SLOVENCE.