Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

V Sarajevu naš film sprejeli z navdušenjem

sarajevo SFF
S podelitvijo nagrad se je včeraj končal 19. filmski festival v Sarajevu. Med nagrajenci Slovencev ni bilo.

Film V razcvetu (In Bloom) režiserjev Nane Ekvtimišvili in Simona Grosa, nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca pa je prejel srbski igralec Bogdan Diklić, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo sta prejeli gruzijski igralki Lika Babluani in Mariam Bokeria, ki sta zaigrali v nagrajenem filmu V razcvetu.

"To je nagrada, ki ima tako lepo ime. Ni zlato, ni srebrno, temveč je enostavno srce Sarajeva. Zato mi je ta nagrada tako ljuba," je ob prejemu nagrade dejal Diklić, ki je bil nagrajen za svojo vlogo v filmu Obramba in zaščita. Hrvaško-bosanskohercegovska koprodukcija je prejela tudi posebno nagrado žirije, ki ji je predsedoval oskarjevec Danis Tanović.

"Nagrado posvečamo mestu, o katerem film govori," je dejal režiser filma Obramba in zaščita Boba Jelčić. V ospredju filma je zgodba o Mostarju, ki ga še leta po koncu vojne delijo nevidne meje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Nagrado za najboljši kratki film je prejel romunski film Senca oblaka, pod katerega se je podpisal Radu Jude. Posebni priznanji v okviru kategorije za najboljši kratki film sta prejela filma Čast in Rabbitland.

V kategoriji najboljši dokumentarni film je slavil avstrijski film Sickfuckpeople režiserja Juryja Rechinskyja. Hrvaški film "V zakonu s Švicarjem" režiserja Arsena Oremovića je prejel nagrado za človekove pravice. Žirija je posebno priznanje za dokumentarni program podelila grškemu filmu Čistilci.

Na 19. filmskem festivalu so prikazali 241 filmov, od katerih jih je 50 sodelovalo v tekmovalnem programu. Po besedah organizatorjev si je filme ogledalo več kot 100.000 gledalcev, kar je deset odstotkov več kot lani, še poroča Hina.

V festivalski program je bilo uvrščenih tudi nekaj slovenskih filmov. V sklopu novega programa Sarajevo Film Festival Guests Present so predvajali film Adria Blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića, ki ga je občinstvo sprejelo z navdušenjem.

V tekmovalnem programu dokumentarnega filma so prikazali celovečerni film Mama Evropa (pomembnejša je Zemlja) režiserke Petre Seliškar in kratki film "Screens" režiserke Hanne Slak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.