Svet
21 ogledov

V Siriji nov bombni napad na bolnišnico Zdravnikov brez meja

Aleppo EPA/SYRIAN ARAB NEWS AGENCY
V bombnem napadu na bolnišnico na severu Alepa je ponoči umrlo najmanj 14 ljudi, od tega tudi dva zdravnika.

Organizacija Zdravniki brez meja (Médecins Sans Frontières) je sporočila, da je njihovo bolnišnico Al Kuds na severu Alepa v zračnem napadu zadela najmanj ena bomba, ki je stavbo spremenila v ruševine. Več bomb je eksplodiralo še v okolici stavbe.

Umrlo je najmanj 14 ljudi, a pričakujejo, da se bo število še zvišalo.

"MSF kategorično obsoja nezaslišane napade na zdravstvene ustanove v Siriji," je zapisala Muskilda Zancada, vodja misije v Siriji, v sporočilu za javnost.  "Ta uničujoč napad je uničil eno izmed ključnih bolnišnic in osrednji center za pediatrično oskrbo na tem območju. Kje je ogorčenje med tistimi z močjo in obveznostjo, da se ustavijo to prelivanje krvi? "

Razmere v mestu Alepu so bile po besedah omenjene organizacije že pred napadom kritične. Po njihovih ocenah je  v mestu, kjer se je število oboroženih napadov in posledično tudi smrtnih žrtev v zadnjih tednih drastično povečalo, še vedno okoli 250 tisoč ljudi. Do območji, ki niso pod nazorom vladne strani, pa naj bi vodila le še ena cesta. Če bo vojska Bašarja al Asada prevzela nadzor tudi nad to, po po navedbah Zdravnikov brez meja, mesto okroženo. 

Kdo je napadel bolnico, kjer je delovalo 8 zdravnikov in 28 sester, še ni jasno. Britanski BBC, ki se opira na lokalne vire, navaja, da naj bi napad zakrivila letala sirskega režima ali Rusije. Uradnega komentarja še ni.

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 16:20 28.april 2016.

    Prihajajo podatki, da si organizacijo zdravniki brez meja uporablja kot krinko za početje nelegalnih poslov, kot so špijonaža, drug trufficking, preprodaja organov...Predvsem iz tega naslova so bombardirani v Siriji in Iraku!Ker pa je to kamuflaža so seveda zraven ...prikaži več tudi nedolžni ljudje in "legit" medicinsko osebje...