Svet
39 ogledov

V Siriji se bojujejo s hrvaškimi puškami

hrvaška puška 24sata
Potem, ko so se pred nekaj leti na družabnih omrežjih pojavile fotografije hrvaškega orožja v rokah skrajnežev Islamske države, je hrvaški portal 24sata na Twitterju našel fotografije pušk hrvaške proizvodnje, s katerimi s v Siriji bojujejo člani Hezbolaha.

Hezbolahovi vojaki imajo pri sebi puške VHS 1, ki jo je izdelalo podjetje HS produkt iz Karlovca. Novinarji portala 24sata so se na črnem trgu dokopali tudi do oglasa za puške VHS 2. Puška je v originalni embalaži, z navodili v arabskem jeziku in nalepko s ceno – zanjo zahtevajo 8.500 ameriških dolarjev. Poznavalci pravijo, da cena krepko presega tržno.  

Geopolitični analitik Zoran Kusovac domneva, da je cena pretirana namenoma, saj se običajno kupci o njej še pogajajo. 

Na Bližnjem vzhodu je sicer največ avtomatskih pušk kalašnikov, ker je najbolj enostavna za uporabo. Puško VHS 1, ki velja za relativno moderno orožje, borci zaradi visoke cene uporabljajo predvsem kot statusni simbol. 

Za kalašnikovko od nekaj sto do nekaj tisoč dolarjev 

V regiji se borci do orožja dokopljejo na različne načine, cena pa je odvisna od oddaljenosti od bojišča. Če se nahajate daleč od prve bojne linije, je treba za kalašnikovko plačati nekaj sto dolarjev. Če pa se bojujete, oziroma ste udeleženi v spopadih, je treba zanjo odšteti tudi nekaj tisočakov. 

hrvaška puška | Avtor: 24sata 24sata
Zanmimivo je vprašanje, kako so se na bojiščih Bližnjega vzhoda znašle hrvaške puške. "To dokazuje, kako dobro so organizirani borci. Puške so poslane za boj za svobodo in demokracijo, končajo pa še nedotaknjene na črnem trgu," za 24sata pojasnjuje Kusovac. 

Januarja letos je družba HR produkt napovedala začetek serijske proizvodnje puške VHS 2. Nekaj mesecev kasneje pa, da bodo iraški vladi dostavili pošiljko deset tisoč pušk. 

Hrvaški obrambni minister Ante Kotromanović je takrat dejal, da bo tudi hrvaška vojska vse stare modele zamenjala z novimi.

Na vprašanje, kako so se te puške pojavile tudi na bojiščih bližnjega vzhoda, na hrvaškem obrambnem ministrstvu (Morh) poudarjajo, da o tem ne vedo nič: "Bilo bi absurdno povezovati ministrstvu za obrambo z morebitnim pojavljanjem hrvaškega orožja na iraškem črnem trgu. Mi, oziroma izvoznik na to nima vpliva. Odgovor na vprašanje bi lahko podala le iraška vlada," so za 24sata sporočili z Morha. 

V družbi, ki puške proizvaja, ne dajejo pojasnil. 

hrvaška puška | Avtor: 24sata 24sata

Razmere v iraški vojski katastrofalne 

Irak je medtem že dobil pošiljko s puškami VHS 2. Če je del pošiljke končal na črnem trgu, bi lahko bila za to kriva tudi korupcija v iraški vojski, pojasnjuje Kusovac.   

"Iraška vojska je praktično neobstoječa. Do nedavnega so vojake recimo plačevali tako, da je polkovnik, ki je bil odgovoren za tisoč vojakov, dobil hrano, obleko in ostalo za vse. Od zneska je nato vzel polovico zase in svoje sodelavce. Najbrž se je enako zgodilo z orožjem," za 24sata razmere na Bližnjem vzhodu analizira Kusovac. 

Tudi zato smo bili v preteklih dveh letih priča nekaterim šokantnim porazom iraške vojske. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • encijan 06:36 11.oktober 2015.

    Pozabil si omeniti tudi zlobnega škrata, prodajalca.

  • Franjo Erman 15:02 10.oktober 2015.

    a tudi hrvati bi radi širili demokracijo? jim bo putin v naturi plačal.

  • Merkava4 12:34 10.oktober 2015.

    Ciganarija na kvadrat!! Kakšna bebava obrazložitev: prodali smo Siriji (kako lahko prodajaš državi ki ima že 10 let embargo?), pa se je znašlo v rokah kameltrajbarjev. Pojasnilo za idijote: Hrvati so orožje z ameriško pomočjo in vednostjo dobavili al-Nusri, plačali ...prikaži več so pa Saudijci, ki so se verjetno podpisali pod end user-ja, če bi dudeke v EU kdo povprašal po zdravju...