Slovenija
1251 ogledov

V Sloveniji že štirje bankomati z bitcoini

Bitcoin bankomat Petrol Grecom
Podjetje GreCom je na bencinskem servisu Petrol na Celovški v Ljubljani postavilo že četrti bankomat. Imajo jih še v hotelih Union in Slon ter koprski Supernovi.

"Sodelovanje velikih podjetij je za bitcoin uporabnike izjemno pomembno, saj pomeni dvigovanje ugleda bitcoina in posledično zaupanja. S postavitvijo bitcoin bankomata na Petrolu smo uporabnost te vodilne kriptovalute tako še bolj približali končnim strankam, uporabnikom in tistim, ki bodo to šele postali," je povedal Gregor Knafelc, direktor podjetja. 

Na bankomatu sta možna polog in dvig bitcoinov, deluje pa kot pravi bankomat, le da za uporabo potrebujete elektronsko denarnico. Ta ima dva ključa, prvi je zasebni in ga uporabljati, ko denar nekomu nakazujete. Drugi je javni in ga lahko v obliki QR kode objavite kjer koli, prek njega pa denar v vašo denarnico prejemate.

Bitcoin bankomat Petrol | Avtor: Grecom Grecom

V Sloveniji so štirje bitcoin bankomati 

"Slovenija je majhen trg, smo pa po znanju, številu start-upov in številu uporabnikov bitcoinov v evropskem vrhu. Naši bitcoin bankomati zdaj stojijo v hotelih Union in Slon, v Supernovi v Kopru, zdaj smo ga postavili še na Petrolovem bencinskem servisu na Celovški. Mislim, da jih več kot toliko naš trg ne prenese, zato zdaj gledamo čez mejo. Zanima nas London, kjer bi radi s kakšnim investitorjev postavili mrežo teh bankomatov," poudarja Knafelc. 

Mreža je bila postavljena letos, vsak dan pa zabeležijo kakšno transakcijo. "Ravno danes sem recimo prejel sporočilo, da je nekdo kupil za 150 evrov bitcoinov," pravi Knafelc. 

V Sloveniji so stranke tujci in domačini. V svetovnem merilu je po nekaterih raziskavah 80 odstotkov uporabnikov mlajših od 35 let in so visoko izobraženi. Sicer pa vsi trendi kažejo navzgor. Število transakcij z bitcoini recimo raste 50 odstotkov na leto. 

Dvosmerni bankomat, ki omogoča dvigovanje in polaganje bitcoinov stane nekaj manj kot 18 tisoč evrov. 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 09:15 17.december 2017.

    najbolj smešno mi je, da so večkrat prikazane slikce kovančkov in celo bankovcev, ki naj bi bili btc, ampak nič od tega ne obstaja, ker to je samo ena številka, ki se nahaja na enem mediju, en fajl ... s ...prikaži več tem pa vemo kako je, lahko se kopira, lahko se briše, piše, itd, itd, skratka zelo, zelo izmuzljiva zadeva, brez garancije in neke prave varnosti ... ne razumem podjetij, ki s tem poslujejo, še manj pa nekatere države, ki bi to uvedle za nacionalno valuto, katastrofa!

  • Janez_53 19:43 09.oktober 2015.

    Me prav zanima, koliko ljudi se bo opeklo pri tem! Neki imaginarni valuti zagotovo ne verjamem, saj nas nategnejo še pri stvarnih valutah, za katere obstaja neko zagotovilo države!

Sorodne novice