Svet
817 ogledov

V Sloveniji deset šamponov z rdečo lučjo

Slika je simbolna. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Številni potrošniki ob nakupu šamponov ne berejo sestavin, čeprav lahko pogled na seznam razkrije marsikaj. Strokovnjaki iz danske potrošniške organizacije so preverili vsebnost kemikalij v kar 72 šamponih.

Pri šamponih so preverjali, ali vsebujejo kemikalije, ki sodijo med alergene ali med hormonske motilce. Za ponazoritev, koliko kemikalij vsebujejo šamponi uporabljajo semafor. Med sedemnajstimi izdelki, ki so na razpolago v Sloveniji je deset oziroma več kot polovica takšnih, pri katerih je zasvetila rdeča luč.

"Zelena luč, kar bi pomenilo, da šampon ne vsebuje omenjenih kemikalij, ni zasvetila pri nobenem od 17 šamponov, z oranžnim semaforjem so večinoma označeni šamponi, ker vsebujejo dišave, ki bi lahko povzročile alergijsko reakcijo," je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Če potrošnik ni alergičen na katero od dišav, jih lahko uporablja brez skrbi, saj so dišave v šamponih manj problematične kot npr. v mleku za telo, saj šampon izperemo."

Kdor se želi izogniti vsakodnevni izpostavljenosti neželenim kemikalijam, naj ne kupuje šamponov, ki vsebujejo hormonske motilce, potencialni alergene, oziroma snovi, ki škodijo okolju.

"Tistim potrošnikom, ki se želijo izogniti hormonskim motilcem v šamponih, svetujemo, da pred nakupom preverijo seznam sestavin," pravijo pri ZPS.

Ob nakupu bodite pozorni na sestavine Methylparaben, Butylparaben, Propylparaben in Ethylparaben, nezaželeni pa so tudi alergeni konzervansi, ki jih najdemo pod imeni Methylchloroisothiazolinone in Metilizotiazolinon.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Johnny13a 14:42 15.oktober 2016.

    Tehnično gledano je tole nič drugega kot sponzorirana objava ZPS, ker promovirajo njeno organizacjo, in njene storitve, katere so za potrošnike plačljive. V čem je informativna vrednost tega članka pa se sprašujejo očitno tudi drugi komentatorji. ŽALOSTNO pa je, da ...prikaži več to ni edini primer, ko se na Zurnal24 promovira ZPS in potem piše, da več pa na... hkrati pa se jasno ne označi, da gre za oglasno sporočilo in nikakor ne za članek...

  • Božidar Dinič 12:13 15.oktober 2016.

    hvala vam in še kdaj nam pomaga jte

  • marabunta 10:52 15.oktober 2016.

    koji k.... objavljate novico, če ne navedete izdelkov, ki so na rdečem seznamu....take objave so brez vrednosti