Slovenija
409 ogledov

V Sloveniji med 150 in 200 sejalcev aidsa

Testiranje Aids Anže Petkovšek
V Sloveniji je HIV/aids prisoten že 30 let, predsodki in tabuji pa še vedno veliki. Trenutno je prepoznanih okoli 600 bolnikov, med 150 in 200 pa je takih, ki za diagnozo ne vedo.

V Sloveniji je okoli 600 ljudi, ki imajo postavljeno diagnozo HIV oziroma aids in jih spremljajo na infekcijski kliniki v Ljubljani. Kot predvideva infektolog Janez Tomažič pa je v Sloveniji še okoli 150 do 200 ljudi, ki so s HIV okuženi pa tega ne vedo. "Ti so gonilna sila epidemije," pravi Tomažič.

Okužba s HIV postaja vse večji problem in število ljudi, ki živijo s HIV v Sloveniji še vedno narašča. Letos je bilo tako prijavljenih 43 primerov novih diagnoz okužbe s HIV,  devet primerov novih diagnoz aidsa in dve smrti po diagnozi aidsa.

Mladi: pet partnerjev v enem letu

Najpogostejši prenos okužbe je še vedno med homoseksualnimi moškimi, tveganje je visoko tudi osebah, ki se prostituirajo, injicirajo droge, so imele tvegane spolne odnose v državah, kjer je stopnja HIV/aidsa visoka, ter tudi pri tistih, ki imajo več spolnih partnerjev. Tvegan je nezaščiten spolni odnos, oziroma odnos brez kondoma. 

"Če bi zastali na področju preventive, bi število novih okužb naraščalo, zlasti med mladimi," opozarja Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"V Sloveniji mladi prej začnejo s spolno aktivnostjo, se pa bolj odgovorno vedejo, čeprav pri nas nimamo spolne vzgoje," razlaga Leskovškova. "Ugotavljamo, da je našim mladim zvestoba v partnerstvu zelo pomembna. A problem je, da imajo pet partnerjev v enem letu. Zato potrebujemo pametno strategijo za nagovarjanje mladih," je dodala.

Okužbo odkrijejo, ko se je že razvil aids

"Med 36 primeri novih diagnoz med moškimi je bilo 25 primerov med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, ki ostajajo najbolj prizadeta skupina," razlaga Irena Klavs  z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.  

Skoraj polovica okužb je ugotovljenih pozno. Odkrijejo jih v različnih fazah bolezni, a več kot 90 odstotkov, ko okuženi imunski sistem že načet. Težje odkrijejo predvsem osebe, ki so se okužile s heteroseksualnimi odnosi, saj se te populacije ne zavedajo tveganja za okužbo v svojem obnašanju.

Protiretrovirusnimi zdravila za preprečevanje širjenja HIV

Če je okužbo s HIV odkrita pozno, so možnosti za uspešnejše zdravljenje manjše, tveganje za  za zgodnejši razvoj aidsa in smrti zaradi aidsa pa višje. Hkrati je zamujena priložnost za preprečevanje nadaljnjega prenašanja okužbe s HIV z zdravljenjem s protiretrovirusnimi zdravili, ki lahko tako zniža virusno breme okuženega, da ni več zaznavno z laboratorijskimi preiskavami.

Nosečnic na hiv ne testiramo

Lani sta se od stotih prebivalcev Slovenije testirala manj kot dva, Med tisoč opravljenimi testi so bili v povprečju trije pozitivni.Slovenija pa je tudi ena izmed redkih držav v Evropi, ki še ne izvaja testiranja nosečnic na HIV.

Ministrstvo za zdravje sicer obljublja, da bo presejalni test nosečnic skupaj z ostalimi testi, ki jih opravijo v prvem trimesečju, začeli izvajati prihodnje leto. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:24 03.december 2015.

    "Ugotavljamo, da je našim mladim zvestoba v partnerstvu zelo pomembna. A problem je, da imajo pet partnerjev v enem letu"Zvestoba za tiste 2 pa pol meseca ko imajo enega partnerja??? Jao....