Slovenija
36 ogledov

V Sloveniji vsako leto več okuženih s HIV

Pri društvu Up, društvu za pomoč zasvojencem, intravenoznega uživalca okuženega Žurnal24 main
Število okuženih s hivom v Sloveniji narašča, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Do sredine novembra letos so prejeli podatke o 43 novih okužbah s hivom.

V zadnjih desetih letih je bilo pri nas zabeleženih 450 okužb s hivom, umrlo je 23 bolnikov z aidsom.

Najbolj ranljive skupine moški homoseksualci in promiskuitetni ljudje

Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da so najbolj ranljive skupine moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, promiskuitetni ljudje, prostitutke in njihove stranke, uživalci drog, ki si mamilo injicirajo, zaporniki ter osebe s spolno prenosnimi okužbami, kot so hepatitis B, sifilis, gonoreja.

Širjenje virusa je mogoče zaustaviti le s povečanjem testiranj in zdravljenjem, zmanjšanjem novih infekcij in uspešnim doseganjem ključnih populacij, poudarjajo na NIJZ.

Danes na voljo brezplačna testiranja

Zato bodo tudi danes v nekaterih zdravstvenih ustanovah po Sloveniji potekala anonimna brezplačna testiranja. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana so testiranja potekala že minuli teden, danes pa se bo mogoče testirati tudi v prostorih NIJZ v centru Ljubljane.

Vsako leto sicer 1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Osrednje geslo letošnje globalne kampanje je Proti ničli - nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.