Slovenija
423 ogledov

Ruski novičarski portal RBTH tudi v slovenščini

RBDH RBDH
Redakcija časopisa Rossiyskaya Gazeta je odprla prvi informacijsko-analitični portal o Rusiji v slovenščini. Spletni portal Russia Beyond The Headlines si.rbth.com bo ponujal novinarske vsebine in komentarje strokovnjakov o ruski politiki, gospodarstvu in poslu, kulturi, družbenem življenju, športu ter življenju v ruskih regijah.

"Veliko pozornost bomo namenili dvostranskim rusko-slovenskim temam: aktualnim političnim ter trgovinsko-gospodarskim odnosom, zgodovinskim in kulturnim vezem med našima državama, učenju ruskega jezika v Sloveniji itd. Samo po sebi razumljivo je, da bomo julija posebno pozornost namenili obisku predsednika Ruske federacije V.V Putina v Sloveniji," razlaga Vjačeslav Čarski, namestnik urednika RBTH ter producent RBTH za južno in srednjo Evropo.

RBDH | Avtor: RBDH RBDH
"Multimedijska platforma je bila ustanovljena leta 2007, ko je bila gospodarska situacija v Rusiji na vrhuncu. RBTH je projekt Rossiyske Gazete, ki je najbolj bran ruski politični in poslovni dnevnik, ki ga vsak dan bere 812 900 ljudi. Financira ga ruska vlada, slovenski projekt pa Ruski industrijsko. metalurški holding (PMH). Novinarji, ki delajo za RBTH (ne gre samo za spletno stran) so ruski ter novinarji iz vsega sveta, ki tekoče govorijo rusko in angleško in so zavezani profesionalnim novinarskim standardom," nam je povedala Polona Frelih, nekdanja novinarka TV Slovenija in dopisnica Dela iz Moskve, zdaj urednica slovenske spletne strani RBTH.

Slovenski novinarji predvsem o dvostranskih odnosih

"RBTH deluje po principu pisanja o Rusiji od znotraj brez zahodnih stereotipov in predsodkov. Torej bodo iz Rusije pisali predvsem ruski novinarji in strokovnjaki. Slovenski sodelavci bomo pokrivali predvsem teme povezane s slovensko-ruskimi dvostranskimi odnosi, tako iz področja kulture, gospodarstva, politike," razlaga Frelihova. 

"Da v Rusiji ni svobodnih medijev, je stereotip"

V ruščini RBTH ne obstaja, je pa dejstvo, da ogromno materialov RBTH nastaja na podlagi člankov iz drugih ruskih medijev (Kommersant, RBK…) "Za razliko od stereotipa, da v Rusiji ni svobodnih medijev, želim poudariti, da je medijski prostor v Rusiji pluralen. Obstaja ogromno opozicijskih medijev kot so televizijska postaja Dožd, časopis Nova Gazeta, ki ga sofinancira Mihail Gorbačov, ki svoja mnenja pogosto piše tudi za RBTH ter do oblasti izjemno kritična radijska postaja Eho Moskvi, ki jo financira državni plinski monopolist Gazprom. Ruska oblast financira svoje kritike. Verjetno z naslednjo logiko: imej prijatelje blizu, sovražnike pa še bližje," razlaga Frelihova, zelo dobra poznavalka Rusije, ki je pred nekaj meseci prekinila sodelovanje s časopisno hišo Delo. 

"Časopis ne more biti oglasna deska"

"Svojo bivšo časopisno hišo Delo, ki mi je dala neprecenljivo priložnost, da sem Rusijo sedem let spoznavala od blizu, za kar bom svojim nekdanjim urednikom večno hvaležna, sem zapustila zaradi odsotnosti uredniške politike in vizije," pravi Frelihova. "Časopis pač ne more biti oglasna deska, na kateri se objavi prav vse, zlasti pa ne mnenj, ki temeljijo na lažeh in ne na dejstvih, pa četudi se potem zaščitiš z napisom, da ne odražajo nujno stališč hiše."

"Enostranske informacije z zahodno agendo"

Frelihova je prepričana, da RBTH korak za pluralnost slovenskega medijskega prostora. "Glede dogajanja v Rusiju dobivamo zelo enostranske informacije, v katerih je skrita zahodna agenda. Novinarji povečini razmišljajo, da je vse kar pride iz Rusije propaganda, vse kar pride iz Zahoda pa sveta resnica, kar je že zelo dolgo daleč od resnice. V svetu, ki mu čedalje bolj vlada propaganda, je pač treba brati najrazličnejše vire, če se želiš vsaj približati resnici."

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ginko 08:57 08.julij 2016.

    E moj Korel, poguba za Slovenijo !

  • h3o 02:16 08.julij 2016.

    To ni važno. Važno je samo, da rudećkoti veselo pišejo to, kar Janez zapove...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:55 08.julij 2016.

    Nevem al bo to izbira strupa: pristranski vzhod kot protiutež pristrankemu zahodu. Za kar predvidevam da gre. Al pa bo ..to kar si želim pa po moje ne bo: nepristranska zadeva ki bo udrihala tako po zahodu kot vzhodu in ...prikaži več postavila resnico na prvo mesto.