Slovenija
104 ogledov

V Sloveniji zadnji teden počitnic, ponekod počitnice še do konca septembra

Učenci v osnovni šoli Profimedias
Medtem ko se v skandinavskih državah učenci v šolske klopi vračajo že avgusta, v Sredozemlju počitnice uživajo do sredine septembra. Poletje dlje uživajo tudi na Hrvaškem, kjer pouk začenjajo teden dni kasneje kot pri nas.

Medtem, ko šolarji in dijaki pri nas uživajo še v zadnjem tednu počitnic, mnogi drugi že pridno "gulijo" šolske klopi.

Kot je razvidno iz podatkov o šolskih koledarjih za šolsko leto 2015/2016, ki jih je zbrala Evropska komisija, se bo pouk v osnovnih šolah v novem šolskem letu s 1. septembrom - tako kot pri nas - med drugim začel v Belgiji, Franciji, na Madžarskem, Češkem, Poljskem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni Gori in nekaterih delih Velike Britanije.

Učenci v osnovni šoli | Avtor: Profimedias Profimedias
Skandinavci že v šoli

V nekaterih državah pa so pouk začeli že avgusta. Najhitreje, že med 10. in 18.avgustom, so v šolske klopi sedli na Finskem. Pouk se je začel tudi že v  Liechtensteinu in na Norveškem, prav tako v nekaterih delih Nemčije, ponekod na Nizozemskem in v nekaterih kantonih v Švici.

V  Avstriji in na Hrvaškem se bo pouka začel  7. septembra. Do sredine septembra bodo imeli počitnice otroci na Cipru, na Portugalskem, ponekod v Španiji pa tudi v Romuniji in Luksemburgu. Prav tako bodo sredi septembra odšli v šolo turški otroci, kar pa ne velja za tamkajšnje prvošolce, saj se pouk zanje začenja teden dni prej. Vse do koledarske jeseni pa počitnice trajajo na Malti, kjer bodo otroci šolske klopi napolnili 28. septembra.

To, da v nekaterih državah z novim šolskim letom začenjajo pozneje kot pri nas, praviloma ne pomeni, da imajo več počitnic. Ponekod namreč s počitnicami začenjajo pozneje kot pri nas, v nekaterih državah pa imajo tudi manj pogoste in krajše počitnice med šolskim letom.

Preberite: Švicarji in Nemci na počitnice za tri do šest tednov

Obvezno šolanje od devet do 12 let

Obvezno šolanje, ki ga pri nas predstavlja devetletka, je le v redkih evropskih državah krajše, v nekaterih pa traja tuddi 12 let. Tudi obseg obveznega pouka v tem času se med državami zelo razlikuje in sega od povprečno okoli 550 do 1000 ur v šolskem letu. Slovenski otroci imajo v osnovni šoli okoli 6300 ur obveznega pouka, povprečno okoli 700 na leto.

Po podatkih iz omrežja Eurydice za šolsko leto 2014/15, ki jih zbira Evropska komisija, imajo najdaljše, 12-letno obvezno izobraževanje denimo na Madžarskem, na Portugalskem, v Turčiji, na Severnem Irskem in Nizozemskem. Tako kot v Sloveniji traja obvezno šolanje devet let med drugim tudi v Avstriji, na Finskem, Švedskem, v Estoniji, Liechtensteinu, Bolgariji in na Češkem.

Na Hrvaškem še osemletka

Na Hrvaškem je šolanje obvezno osem let, pri čemer je obvezno še eno leto predšolske vzgoje in izobraževanja. Tudi sicer je v nekaterih državah obvezno leto ali dve na predšolski stopnji, kar ni vključeno v omenjene podatke o dolžini obveznega šolanja. V večini držav se šolska obveznost začenja s primarnim izobraževanjem.

Slovenija med državami z manj obveznih ur na leto

V devetih letih obveznega šolanja imajo slovenski otroci po predmetniku obveznih v povprečju vsako leto okoli 700 ur pouka (gre za 60-minutne in ne 45-minutne pedagoške ure). Najmanj, in sicer okoli 580 ur, imajo v prvem razredu, največ pa jih imajo v osmem razredu, ko je na predmetniku okoli 790 ur obveznega pouka.

V nekaterih državah predmetnik v povprečju na leto obveznega izobraževanja presega 900 ur pouka, denimo na Irskem (923), v Franciji (932), Italiji (921) in na Nizozemskem (okoli 940). Na Danskem imajo v povprečju celo več kot 1000 ur obveznega pouka na leto, že v prvih štirih razredih imajo otroci po 920 ur obveznega pouka.

V povprečju manj kot v Sloveniji pa imajo obveznega pouka na leto v Romuniji (692), Črni gori (674), Latviji (661), Bolgariji (644), Srbiji (603) in na Hrvaškem (555). Po navedbah iz omenjenega poročila Eurydice v nekaterih državah šolam močno priporočajo, da zagotovijo več ur pouka, kot jih je določenih v obveznem predmetniku, odločitev, ali se jih bodo udeležili, pa je na učencih.

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 1