Vizita za živali > Novice
66 ogledov

V Sloveniji že drugi primer

ovca Shutterstock
Bolezen modrikastega jezika povzroča virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesih mušic.

"V četrtek je veterinar na območju Ilirske Bistrice postavil sum na bolezen modrikastega jezika pri dveh ovcah," sporočajo z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) pa je v petek na podlagi rezultatov laboratorijskih analiz že obvestil Upravo o potrditvi drugega primera bolezni modrikastega jezika v Sloveniji. 

Na Upravi pojasnjujejo, da povzroča bolezen modrikastega jezika virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesih mušic. Virus se po naravni poti ne prenaša neposredno z živali na žival. "Bolezen ni nevarna za ljudi oziroma se ne prenaša na človeka. Za bolezen so dovzetni  samo prežvekovalci," pojasnjujejo. 

Krave | Avtor: EPA EPA
Prav tako bolezen po njihovih besedah ne vpliva na pogoje za trženje živil živalskega izvora. Veljajo pa določene omejitve glede premikov živali za govedo in drobnico. "Na podlagi sklepov Državnega središča za nadzor bolezni je UVHVVR določila območje z omejitvami zaradi pojava bolezni modrikastega jezika (podtip BTV 4). To območje zajema celotno ozemlje Slovenije," pojasnjujejo. 

Bolezen je obvezno prijavljiva, kar pomeni, da je vsak sak sum ali pojav bolezni  potrebno takoj prijaviti najbližji veterinarski organizaciji ali območnemu uradu UVHVVR. 

Obe živali, pri katerih je bila bolezen klinično izražena, bosta usmrčeni. Pri ostalih živalih na gospodarstvu bodo odvzeti vzorci za laboratorijske preiskave, premiki živali z gospodarstva so prepovedani do končnih rezultatov preiskav. 

UVHVVR bo prav tako določila dodatne preiskave na to bolezen pri dovzetnih živalih na celotnem ozemlju države. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.