Šport
63 ogledov

V Slovenijo bo prišla tudi ekipa Sky

Dirka po Sloveniji Saša Despot
Letošnja 22. dirka po Sloveniji bo potekala od 18. do 21. junija. Udeležili se je bosta pa med drugimi tudi odlični ekipi Katjuša in Sky.

Organizatorji letošnje 22. kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo potekala od 18. junija s štartom v Ljubljani do 21. junija s ciljem v Novem mestu, so v Slovenski Bistrici predstavili potek že drugo leto zapored kraljevske sobotne etape. Začela se bo v Dobrovniku in zaključila po nekaj zahtevnih gorskih ciljih in 178,5 kilometra na Treh kraljih.

Kot je povedal direktor dirke Bogdan Fink, je etapa povsem primerljiva drugim kraljevskim etapam iz večjih dirk. "Lani je skoraj vsak kolesar prišel sam na vrh, kar kaže na to, da je bila etapa dovolj zahtevna, da so se lahko izkazali najboljši. Zelo pomembno je tudi, da se kolesar zna tudi spuščati, saj bodo tudi spusti tehnično zelo zahtevni," je dejal Fink.

Kolesarje v prvem delu čaka lažji del naloge, saj se bodo iz prekmurske ravnice podali proti Ptuju, pravi test pa jih čaka šele ob prihodu Slovenske Bistrice, kjer bodo naredili štiri gorske kroge. Dvakrat se bodo podali do Zgornjega Prebukovja, vmes enkrat na Veliko Tinje, etapa in s tem najverjetneje tudi skupni zmagovalec pa bosta, tako kot lani, okoli 17. ure odločena na Treh kraljih.

Prihaja ponovno Katjuša, letos pa tudi Sky

Zanimanje za največji kolesarski dogodek v Sloveniji je letos bilo zelo veliko, trenutno je po besedah Finka na štart pripravljenih 16 ekip, čeprav je bilo prijav celo več kot 50. Prihaja najbogatejša ekipa na svetu, angleški Sky, ki še ni izdala svoje postave za Slovenijo, pa ruska Katjuša z lanskim zmagovalcem, Portugalcem Tiagom Machadom, in italijanski Lampre, član katere je tudi Jan Polanc, zmagovalec ene letošnjih od etap Gira. Organizatorji pričakujejo tudi Janija Brajkoviča v majici ameriške ekipe UHC.

"Konkurenca je zagotovljena in v tako močni družbi je za slovenske kolesarje težja naloga, da bi prišli v ospredje. Kljub temu upam, da bodo naši fantje v ospredju," je dejal Fink, ki med bolj vročimi Slovenci ta trenutek vidi tudi Primoža Rogliča iz njegovega kluba Adria Mobil. Kot je dejal, se je Roglič letos že izkazal na nekaj dirkah, teren tudi dobro pozna.

Prvi mož slovenske pentlje je še dodal, da kolesarji na njihovo dirko zagotovo ne prihajajo zgolj "vedriti" v pripravah na Tour, saj tisti, ki ni pri vrhu v Sloveniji, tudi na francoski dirki ne more računati na uspeh. V preteklosti se je po njegovem že nekajkrat pokazalo ravno obratno in prej ali slej bo nekdo iz dirke Po Sloveniji znova zablestel tudi na Touru.

"Doslej je to najbolje leta 2012 uspelo Janiju Brajkoviču, ki je pri nas zmagal, nato pa bil deveti na prestižni francoski dirki. Tudi naš lanski zmagovalec Machado je bil lani nekaj časa v Franciji skupno tretji, a je nato padel, sicer bi verjetno prav tako končal med deseterico," je še spomnil Fink.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.