Slovenija
34 ogledov

V Slovenijo prišlo 14 beguncev iz Sirije

begunci EPA
14 državljanov Sirije prečkalo slovensko mejo. Namenjeni so bili v Avstrijo in Nemčijo. V Murski Soboti so jih oskrbeli, nastanili jih bodo v Center za tujce v Postojni. Za azil niso zaprosili.

Nekaj po četrti uri so murskosoboške policiste obvestili, da po avtocesti med Pincami ob madžarski meji in Lendavo, hodi več oseb. Policisti so v Dolnjem Lakošu izsledili in prijeli osem oseb, nekaj pozneje pa še šest. Gre za prvo večjo skupino beguncev, ki je v zadnjih mesecih prestopili slovensko mejo.

"Vsi tujci so državljani Sirije stari od 23 do 40 let. Tujci so bili odpeljani na PP Lendava, kjer so bili ustrezno oskrbljeni (hrana, pijača). Po izjavah tujcev so okrog 3. ure v Pincah nedovoljeno prestopili državno mejo. Namenjeni so bili v Avstrijo in Nemčijo," so sporočili iz murskosoboške policije.

Begunci za azil niso zaprosili. Kot pojasnjujejo na murskosoboški policiji, jih bodo obravnavali po Zakonu o tujcih in bodo do vrnitve na Madžarsko nastanjeni v Center za tujce Postojna. Na Madžarsko jih bodo vrnili, ker so se tam kot begunci že zadrževali in je to možno dokazat. V vrnitev sicer mora privoliti tudi Madžarska. Tak protokol predvideva tako imenovani Dublinski sporazum, ki ga bo Slovenija, kot kaže,  strogo upoštevala.

"Ne gre za večji migracijski tok"

"Omenjen primer potrjuje, da so policijske aktivnosti primerne in utemeljene, samo prijetje pa zaenkrat ne nakazuje večjega migracijskega toka v smeri preko Slovenije,"  še sporočajo s Policijske uprave Murska sobota.

dezurni@zurnal24.si