Slovenija > Črna kronika
43 ogledov

V Slovenijo tihotapili orožje

Hrvaška policija
1/3
Pixsell
Koprski kriminalisti so septembra lani v sodelovanju s kriminalisti PU Primorsko – Goranska iz Rijeke pričeli kriminalistično preiskavo zaradi utemeljenih razlogov za sum izvrševanja kaznivih dejanj nedovoljena proizvodnja in promet orožja in eksploziva, in sicer zoper skupino državljanov Hrvaške in Slovenije.

V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da se osumljenci ukvarjajo s kaznivim dejanjem nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksploziva. Orožje so nabavljali na Hrvaškem črnem trgu in ga nato tihotapili na območje Slovenije, kjer so ga prodajali na črnem tržišču. Preprodajano orožje bi lahko bilo uporabljeno za najhujša kazniva dejanja, celo terorizem, kar je izhajalo tudi iz ugotovitev kriminalistične preiskave. Po zbranih dokazih je eden od osumljencev na Hrvaškem komentiral tudi streljanje in uporabljeno orožje v nedavnem terorističnem napadu v Parizu v Franciji.

Pod drobnogledom 33-letni in 37-letni Hrvat

Na podlagi zbranih obvestil policij v Sloveniji in na Hrvaškem je Okrožno državno tožilstvo iz Kopra odobrilo izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov zoper osumljena 37-letnega državljana Hrvaške, z bivališčem na območju Rijeke-Hrvaška, in 33-letnega dvojnega državljana Hrvaške in Slovenije, z bivališčem na območju Kozine. 

Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je 33-letni osumljenec posedoval vojaško orožje, ki ga je ponujal naprodaj. Šlo je za različne vrste in kalibre orožja, celo za eksplozivna telesa in sam eksploziv. Tekom kriminalistične preiskave so mu kriminalisti zasegli vojaško avtomatsko puško M70, bolje poznano v javnosti kot »kalašnjikov«, katero je pretihotapil iz Hrvaške. Avtomatsko puško je prodajal po ceni 350 evrov.

33-letni osumljenec je v prodajo ponujal tudi druge vrste in tipe orožja, katere je nabavljal na Hrvaškem od identificiranega dobavitelja. V okviru mednarodnega sodelovanja so tudi hrvaški kriminalisti pridobili ustrezna dovoljenja za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov na ozemlju Hrvaške, pri tem pa zasegli več različnih kosov orožja tudi 37-letnemu državljanu Hrvaške, z bivališčem na območju Rijeke.

Sodeloval 31-letni Slovenec

Med kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno tudi, da je v podjetju, kjer je bil zaposlen 33-letni osumljenec, delal tudi 31-letni osumljenec, državljan Slovenije, z bivališčem na območju Kozine, ki je izvrševal kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog. Na podlagi navedenih ugotovitev se je pričelo tudi zoper tretjega osumljenca izvajati odobrene prikrite preiskovalne ukrepe.

Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov se je 31-letnemu osumljencu zasegla manjša količina kvalitetnega kokaina, ki ga je nabavljal izključno za nadaljnjo preprodajo. Prepovedano drogo kokain je nabavljal od 26-letnega državljana Slovenije, z bivališčem na območju Kozine.

Vsi vpleteni v policijskem priporu

Sklepna faza kriminalistične preiskave s prijetjem vseh identificiranih osumljencev kaznivih dejanj je bila izvedena 16. aprila, sočasno s hrvaškimi kolegi, ki so izvedli prijetje osumljencev in opravili hišne preiskave na območju Hrvaške. Na Hrvaškem so bili prijeti trije osumljenci, eden z območja Rijeke ter dva z območja Istre. Hrvaški kriminalisti so osumljenim na hišnih preiskavah zasegli nekaj kosov orožja in streliva.

Isti dan so bili na območju PU Koper prijeti tudi osumljenci, ki so izvrševali kazniva dejanja na ozemlju Slovenije. Enemu osumljencu je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja trgovine z orožjem in dvema osumljencema zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj trgovine s prepovedano drogo. V preiskavi na območju PU Koper je bilo skupno zaseženih dobrih 20 gramov kokaina, okoli 200 gramov konoplje in 90 gramov hašiša. Na hišni preiskavi na območju Kozine je bilo zaseženo starejše orožje, 2 granati, 2 bajoneta in drugi sestavni deli orožja.

Komentarjev 1