Šport
88 ogledov

V slovenskem biatlonu dokončno počilo

jakov fak nove mesto EPA
Osem klubov je na izredni seji izglasovalo nezaupnico vodstvu panoge na čelu s predsednikom zbora za biatlon Srečom Barbičem.

Triurna seja je še enkrat pokazala, da so predvsem razmere v reprezentanci A daleč od urejenih in česar lani maja niso zmogli tekmovalci na čelu z Jakovom Fakom, številni so se potem odločili za individualne priprave, je letos uspelo klubom, kjer se je izpostavil nekdanji reprezentant Marko Dolenc, ki se je oktobra kot klubski funkcionar na Brdu vrnil v ta šport. Seja je le potrdila, da se pogledi pobudnikov menjave in zdajšnjega vodstva močno razlikujejo.

Ob podpori nekdanjih tekmovalcev, najbolj se je ob Dolencu izpostavil Tomas Globočnik, je osmerica klubov, ki je zahtevala izredno sejo, izglasovala nezaupnico Barbiču, ki jo mora sicer še potrditi izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije in predlagati predsednik SZS Enzo Smrekar, a ob več kot 80-odstotni podpori sprememb velja ta korak bolj za formalnost. Barbič je sicer napovedal pritožbo na izglasovane sklepe, ob koncu seje pa stališče vendarle malce omilil in biatloncem zaželel srečo.

Biatlonci so mandat vršilca dolžnosti predsednika Zbora za biatlon podelili Marku Dolencu, ki se mu bo v prihodnjih dneh mudilo. Po nedavnem odhodu Uroša Velepca, ki je bil trn v peti številnim tekmovalcem, je reprezentanca v začetnem obdobju priprav namreč brez strokovnega vodstva.

Dolenc, sprva sicer še zadržan, ker uradno SZS menjave vodstva še ni potrdila, je vendarle potrdil, da namerava tudi sam kandidirati za to funkcijo: "Tam bom potem predstavil celo ekipo." Konkretno o imenih sicer ni spregovoril, vendarle pa nakazal, kam bo zaplula biatlonska barka. Ena od opcij za reprezentanco je med drugim vrnitev češkega strokovnjaka Tomaša Kosa: "Kolikor je meni znano, je celo sezono sodeloval z Jakovom Fakom, in jaz osebno mislim, da ima interes v slovenskem biatlonu."

Da so odnosi v slovenskem biatlonu hudo načeti, se je pokazalo že pred letom dni in vsaj navzven so v biatlonskih vrstah strnili vrste in rešili sezono 2014/15, a je maj 2015 pokazal, da se razmere po letu dni kljub odhodu Uroša Velepca v Ukrajino niso uredile. "Za ta korak smo se odločili, ker je nujno treba razjasniti odnose v panogi, ki so se pometali pod preprogo, in mislim, da smo vsi, ki smo k temu pristopili, sposobni te razmere urediti v kratkem roku. Na srečo vsaj rezultatsko sezona ni bila izgubljena. Imamo svetovnega prvaka, tretjega v svetovnem pokalu, a veliko stvari nas čaka na vseh preostalih področjih te panoge," še pravi Dolenc.

Slednji zagotavlja, da bo v primeru, da dobi polni mandat predsednika Zbora za biatlon, poskrbel, da bo ekipa vnovič enotna. "Individualne ekipe ne vidim, ker je to kratkoročno reševanje težav ali optimizacija razmer, a dolgoročno to slabi razmere in odnose." Najpomembnejši bo odnos s prvim biatloncem Jakovom Fakom: "Z njim sem v kontaktu. On se od ekipe nikoli ni oddaljil in danes tukaj ne bi sedeli, če bi Fak rekel, da se z novim predlaganim načinom ne strinja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.