Svet
56 ogledov

V soli, ki jo uporabljate, je najbrž tudi plastika

sol Shutterstock
Znanstveniki so v različnih vrstah soli, ki so pridelane na Kitajskem, odkrili plastične delce, zaradi česar bi lahko bila sol škodljiva zdravju.

Največji delež plastike so raziskovalci šanghajske univerze East China odkrili v morski soli. Onesnažena je tudi sol pridelana v rudnikih soli.

"Mikroplastični delci predstavljajo veliko grožnjo živim organizmom, ker so zelo majhni in lahko absorbirajo tudi dolgo obstojno organsko nesnago," so zapisali v raziskavi, ki jo vodi Shi Huahong.

Ameriška revija The Atlantic piše, da je Shijeva s svojimi kolegi odkrila med 550 in 681 mikroplastičnih delcev v kilogramu morskih soli, med 43 in 364 na kilogram soli, ki je bila pridelana v slanih jezerih ter med 7 in 204 delcev v kameni soli.

Onesnažena ni le morska sol

Čeprav se zdi, da so morja, ki obdajajo Kitajsko, med najbolj onesnaženimi, ko gre za mikroplastične delce, je malo verjetno, da je onesnažena le kitajska sol.

"Plastika je praktično vseprisotna, ko gre za onesnaževanje, zato dvomim, da je kakršna koli razlika v soli, ki je pridelana na Kitajskem, Ameriki ali kje drugje," ob tem poudarja Sheri Mason, okoljska strokovnjakinja z newyorške univerze Fredonia.

Vsak, ki upošteva smernice svetovne zdravstvene organizacije glede porabe soli (običajno ga prebivalci zahodnih držav porabijo več), vsako leto poje okoli tisoč mikroplastičnih delcev, ocenjuje Shijeva.

Kaj to pomeni za zdravje ljudi, še ni jasno

Zaenkrat ni jasno, kakšen vpliv ima to na zdravje ljudi. Richard Thompson, profesor z britanske univerze Plymout opozarja, da je glede te problematike več vprašanj kot odgovorov.

Dejstvo je, da tudi školjke in nekatere ostale vrste morske hrane vsebujejo mikroplastične delce, a če želijo ljudje preprečiti njihov vnos v telo, te hrane pač ne jedo. Je pa takšna odločitev težja, ko gre za sol v naši prehrani. Ta je namreč prisotna praktično povsod, še pišejo v reviji The Atlantic.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6