Svet
133 ogledov

V šolo v plenicah

učenci šola razred Shutterstock
Vse več je otrok, ki še pri sedmih letih ne znajo sami na stranišče, kaže raziskava v Veliki Britaniji. "Krivi so tudi prezaposleni starši," opozarjajo strokovnjaki.

Na stotine otrok, starejših od pet let, v šoli še nosi plenice, je pokazala raziskava, ki jo je po šolah v Veliki Britaniji izvedla Nacionalna fundacija za raziskovanje izobraževanja. Devet odstotkov – skoraj ena desetina –  britanskih ravnateljev in osebja v šolah je povedalo, da so imeli v preteklem letu izkušnjo z vsaj enim otrokom, starim od pet do sedem let, ki je v šoli nosil plenico. 

Krivi prezaposleni starši

"Čedalje več otrok v šoli nosi plenice, saj ne znajo sami na stranišče," pravi Anne-Marie Middleton, ki na šoli v Kentu vodi program, s katerim šolarje naučijo, da začnejo sami hoditi na stranišče. "Številne je sram priznati, da še nosijo plenice."

Po mnenju strokovnjakov ne gre le za otroke iz neurejenega okolja, temveč tudi za tiste, katerih starši so preveč zaposleni, da bi se s tem sploh ukvarjali.

Zaradi preoblačenja trpi pouk

Brez pomoči na stranišče ne zmorejo tudi najstniki, ki so sicer brez zdravstvenih oziroma razvojnih težav, opozarjajo učitelji. Štirje odstotki ravnateljev so imeli v šoli otroka, starega od sedem do 11 let, ki je še nosil plenice. Težava ovira učitelje, saj morajo prekinjati pouk.

"Poznam celo 15-letnike brez zdravstvenih težav, ki imajo težave z odhodom na stranišče. Gre za izjemno resno situacijo," pravi Janet Marsh, učiteljica iz Dovra. "Obstajajo otroci, ki zamudijo četrtino pouka, ker jih treba toliko preoblačiti. Le kako bodo dohiteli preostale?"

Ne znajo prijeti čopiča

Zaradi (pre)zaposlenosti staršev v šolo prihajajo otroci brez osnovnih življenjskih veščin. "Poleg tega, da brez pomoči ne zmorejo na stranišče, se ne znajo vesti pri mizi, ne znajo pravilno držati jedilnega pribora ali pa ne vedo, kako se prime čopič," opozarja Middletonova.

 

Komentarjev 1
  • mph 10:10 29.april 2014.

    V originalu je malenekost drugače, čeprav še vedno tragično, če je tako. http://www.kentonline.co.uk/deal/news/nappies-at-school-16453/