Slovenija
242 ogledov

V Sovi na novo zaposlili 25 ljudi

Afere Sova še ne bo tako kmalu konec. Žurnal24 main
Ovadba. V Sovi naj bi službo v enem letu po političnih, klientelističnih ter nepotističnih merilih službo dobilo kar 25 novih uslužbencev.

Komisija za preprečevanje korupcije, predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik parlamenta Gregor Virant in parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so minuli teden prejeli ovadbo zoper vodstvo Slovenske obveščevalne službe (Sova).

Prijavitelji po navedbah Mladine pišejo, da naj bi novo vodstvo zaposlilo več vidnih članov stranke SDS, s čimer naj bi agencija v minulem letu dobesedno privatizirali. Službo naj bi na vodilnem položaju v agenciji med drugim dobila član koprskega mestnega odbora SDS Robert Zirnstein in tajnik občinskega odbora SDS Radovljice Aleš Bobič.

Lani naj bi bilo službo v Sovi po podobnih političnih in klientelističnih ter nepotističnih merilih dobilo kar 25 novih uslužbencev, za njihovo zaposlitev pa naj bi bila odgovorna predvsem direktor agencije Damir Črnčec, ki ga je še aktualna vlada za direktorja Sove postavila prvi dan po prevzemu mandata, in njegov namestnik Branko Cvelbar.

Sova: Podatki ne držijo

Na očitke so se odzvali v Sovi, kjer so v sporočilu za javnost zapisali, da so objavljeni podatki o zaposlovanju nepreverjeni in netočni. Število zaposlenih v agenciji se je v obdobju, ko agencijo vodi Črnčec, zmanjšalo, tako je zaposlenih manj uslužbencev, kot dovoljuje kadrovski načrt agencije. Večina zaposlenih, ki je prišla v agencijo v mandatu Črnčeca, pa je bila premeščena v agencijo iz drugih državnih organov, še dodajajo.

Kot so še zatrdili, Sova svoje naloge opravlja zakonito in po pravilih stroke. "Če se pri tem ugotovijo nepravilnosti, se bo v agenciji tako kot doslej ukrepalo v skladu z veljavnimi predpisi," so še zapisali v sporočilu za javnost.

S primerom se ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije

Komisija za preprečevanje korupcije pa je potrdila, da je v tem tednu prejela prijavo proti vodstvu Sove. Kot pojasnjujejo, je prijava trenutno v fazi predhodnega preizkusa, v katerem bo komisija ocenila, ali bo primer sprejela v obravnavo oziroma uvedla postopek in aktivnosti v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

Komentarjev 4
  • Oxxo 16:34 18.januar 2013.

    GOTOFI so!s to sodrgo je treba z MIRNIMI a ŠTEVILČNO MOČNO udeležbo počistiti!Ker se sami ne znajo ali nočejo dati v red, ker so vsi po vrsi koruptivni in "desna roka levi žep" , moramo volilci izkazati svoj ...prikaži več glas in jim pokazati vrata parlamenta.

  • dragec 14:03 18.januar 2013.

    Sova je dobila male soviče v obliki SDS ovce

  • feferon 13:46 18.januar 2013.

    Naše ali njihove.... Dolina šentflorjanska....