Svet
16 ogledov

V spopadih z Romi umrl 16-letnik

Etnični nemiri v Bolgariji Reuters
V Bolgariji velike težave z romskim prebivalstvom. V vasi Katunica izbruhnilo nasilje, aretirali 127 ljudi, pet je bilo ranjenih, 16-letni fant pa je umrl.

Nasilje večinskega prebivalstva v vasi Katunica je bilo uperjeno zoper romskega barona Kirila Raškova. Zgodba pa ni od včeraj: Raškov naj bi že dalj časa ustrahoval prebivalce, kar se tiče zakona pa naj bi bil nedotakljiv.

Je bila nesreča umor?

Povod za zadnje nasilje je bila prometna nesreča, v kateri je umrl 19-letni Angel Petrov. Povozil ga je 55-letni šofer družine Raškov, zatem pa je še fizično obračunal s tremi policisti in prijateljema umrlega, ki so ga skušali ustaviti. Voznik je poskušal pobegniti v Turčijo, prijeli pa so ga na mejnem prehodu.

Petrovu je družina Raškov pred časom grozila s smrtjo, o čemer je bila obveščena tudi policija. Kiril Raškov, znan tudi kot "car Kiro", naj bi bil naročnik umora mladeniča, sumijo prebivalci.

Zažgali štiri hiše družine

V soboto se je proti vili Raškova tako podalo okoli 3000 besnih ljudi. Razmere so se zaostrile, ko so ljudje začeli uničevati avtomobile družine, v njihove hiše pa so metali kamenje in zahtevali, da se Raškov odseli.

Zvečer je prišlo do novega zaostrovanja, ko se je v dogajanje vpletlo še okoli 200 nogometnih navijačev. Zažgali so štiri hiše družine Raškov in metali molotovke. Da bi umirili razmere, je policija angažirala tudi okoli 230 pripadnikov specialnih enot. Raškova in njegovo družino so umaknili iz vasi.



Komentarjev 2
  • privat 08:02 26.september 2011.

    Bolgarija nebi smela nikoli v EU...in zdaj smo vsi skupaj pečeni...ker cela družina ne more pospraviti stanovanja če en razmetava

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:33 25.september 2011.

    In telim ciganom bodo ukinili Shengen!