Zdravje > Intima
103 ogledov

V sredo asteroid na neudobni razdalji ...

Asteroid Slooh
Zemlji se bo najbolj približal, potem ko bo obkrožil Sonce ... V sredo je torej priložnost za romantične in amaterske opazovalce zvezd, da se zazrete v nebo.

Zemljo bo prihodnjo sredo na varni, a neudobni razdalji obšel asteroid, velik približno 650 metrov. Asteroid z imenom 2014-JO25 se bo Zemlji približal na 1,8 milijona kilometrov, kar je manj od petkratne razdalje med Zemljo in Luno. 

V sredo si torej pripravite teleskope in se zazrite v nebo. Viden bo tudi z amaterskimi in majhnimi teleskopi in to od 12.24 ure dalje. 

Zelo bližnje srečanje 

"Čeprav ni možnosti, da bi asteroid trčil z našim planetom, bo to zelo bližnje srečanje za tako velik asteroid," so sporočili z ameriške vesoljske agencije Nasa. 

Zemlji se bo najbolj približal, potem ko bo obkrožil Sonce. Kasneje bo pot nadaljeval proti Jupitru, nakar bo šel nazaj v središče našega osončja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

19. april predstavlja "izjemno priložnost" za astronome in amaterske opazovalce zvezd, so še pojasnili na Nasi. "Astronomi po vsem svetu ga nameravajo opazovati s teleskopi, da bi o njem izvedeli čim več," so zapisali. Doslej poleg njegove velikosti in poti vedo tudi, da je njegovo površje dvakrat bolj odsevno od Luninega.

Asteroid 2014-JO25 je bil nazadnje v naši "neposredni bližini" pred 400 leti, naslednjič pa se bo približal enkrat po letu 2600.

Naslednje bližnje srečanje s kakšnim velikim asteroidom se ne bo zgodilo pred letom 2027, ko se bo 800 metrov velik asteroid približal zgolj na dolžino, enako razdalji med Zemljo in Luno.

Povprečna razdalja med središčema Zemlje in Lune je nekaj čez 380.000 kilometrov.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.