Slovenija
963 ogledov

V Švici nikar na internet!

Mobilni telefon Shutterstock
Če boste med zimskimi počitnicami potovali v tujino, pazite, kako uporabljate telefon. Še posebej, če imate pametnega, da vam ne bodo stroški vrtoglavo narasli.

Skoraj polovica Slovencev ima pametni telefon. "Cena za minuto klica, denimo iz Švice, lahko doseže tudi 3,7 evra, za prenos podatkov iz te države pa boste lahko plačali celo do 25 evrov na megabajt (toliko podatkov približno prenesete med odpiranje ene spletne strani)!," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Švica je v alpskem svetu zares posebna država, saj ni članica Evropske unije, zato zanjo ne veljajo pravila evrotarife. Za minuto klica boste tako odšteli do 1,79 do 3,7 evra, za dohodni klic od 0,24 do 2 evra, za poslano kratko sporočilo pa od 0,26 do 3,3332 evra. Še dražje vas bo veljal prenos podatkov, in sicer boste za 1 MB odšteli od 4,6 do kar 24,576 evra.

Cene mobilne telefonije v Švici | Avtor: ZPS ZPS


Tako v Švici kot tudi v vseh ostalih državah vas pri prenosu podatkov sicer varujejo določila evrotarife, saj mora domači mobilni operater poskrbeti, da uporabnika opozori, ko njegova poraba za prenos podatkov preseže 48 evrov (z vključenim DDV) in mu prenos podatkov izključi, ko znesek naraste na 60 evrov (z DDV). A pozor: ta omejitev ne velja za stroške klicanja in pošiljanja sporočil.

V EU boste lahko govorili ceneje

Zahvaljujoč lani sprejeti evrotarifi boste letos v državah EU med smučarskimi počitnicami lahko govorili za manj kot 35 centov za vsako minuto, za dohodni klic boste plačali 9,6 centa na minuto, kratka sporočila pa pošiljali po 10,8 centa. Precej nižja je tudi cena prenosa podatkov med gostovanjem v Evropski uniji, a 84 centov za poslani MB je še vedno bistveno dražje kot doma (tu ima večina uporabnikov prenos določene količine podatkov že v paketu).

Cene mobilne telefonije v EU | Avtor: ZPS ZPS
"Dobra stran je, da boste plačali za vsak preneseni kilobajt, kar pomeni, da je denimo uporaba v omrežje povezane navigacijske naprave ali hiter ogled mobilnemu telefonu prilagojenih spletnih strani lahko precej poceni, če ga ne izvajamo prepogosto. Seveda pa vam pri ZPS nikakor ne priporočamo ogleda pretočnih video ali glasbenih posnetkov – pri tem se raje povežite v pogosto brezplačna omrežja Wi-Fi," svetuje Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije.

Pazljivo na letalih in ladjah

Ker številni Slovenci tudi med zimskimi počitnicami radi odpotujejo v tople, eksotične kraje, pri ZPS predlagajo, da pred odhodom natančno preverite, kakšna je cena uporabe mobilnega telefona pri posameznih operaterjih v državi izbranega  počitniškega cilja. Še zlasti draga je uporaba mobilnega omrežja v letalih in ladjah za križarjenja, kjer veljajo posebne cene, ne glede na to, kje se letalo ali ladja gibljeta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.