Slovenija
101 ogledov

V Tajvanu častijo slovenskega zdravnika

Janez Janež Dr Fan Fenglong Memorial Center
V nedeljo so se v Tajpeju znova poklonili slovenskemu zdravniku Janezu Janežu. Ta je v njihovi državi vrsto let opravljal hvalevredno delo, ki ga ne bodo nikoli pozabili.

Janez Janež je bil slovenski zdravnik, ki je svoje življenje posvetil reševanju življenj in urjenju zdravnikov in medicinskih sester. Svoje poslanstvo je našel na Kitajskem, pozneje pa v Tajvanu, kjer je ostal do svoje smrti; umrl je 11. oktobra 1990 pri 78 letih.

Pot ga je v Azijo zanesla leta 1947, ko mu je prijatelj svetoval, da bi na Kitajskem lahko pomagal italijanskim misijonarjem. Po nekajletnem delu v bolnišnici so kitajske oblasti leta 1952 aretirale celotno bolnišnično osebje in Janeža obsodile na smrt. Pozneje so kazen spremenili v izgon iz države, zato se je Janež preselil v Tajvan, kjer je pomagal pri gradnji bolnišnice v kraju Luodong in v njej delal vse do smrti. Za svoje delo nikoli ni želel prejeti plačila, čeprav je v bolnišnici opravil več kot 80 tisoč operacij, je povedal Chen Yong-shing, nadzornik bolnišnice, ki Janeža časti zaradi njegovega nesebičnega dela. V zameno zanj je Janež zaprosil le za manjše stanovanje, hrano in nekaj žepnine.

V Slovenijo ni prišel niti, ko mu je umirala mati

Janež se je največkrat posvečal bolnikom s poškodbami kosti in urološkimi boleznimi, sodeloval pa je tudi pri pediatriji in porodništvu. Delal je od mraka do zore, včasih pa je imel na dan tudi po deset težkih operacij. "V domovino se ni vrnil niti, ko mu je umirala mati," je še povedal Chen. "Rekel je, da ne more pomagati umirajoči mami, a da lahko pomaga rešiti veliko življenj, če ostane v Tajvanu," je dodal.

Ker je Slovenec Janez Janež toliko doprinesel Tajvanu, se je bolnišnica v Luodongu leta 2010 odločila, da bodo njemu v čast vsako leto organizirali koncert, s katerim se bodo spominjali njega in njegovega dela. "Na ta način hočemo ohranjati spomin nanj, saj je ljubil glasbo," je povedal zaposleni v tamkajšnji bolnišnici in še razložil: "Zelo rad je poslušal glabo, ko je operiral svoje paciente."

Janež, ki so ga na Kitajskem poznali kot Fana Fenglonga ali doktorja Fana, je prejel visoko papeževo odlikovanje, poimenovano po svetem Gregoriju in svetem Silvestru, tajvanske oblasti pa so mu podelile tudi medaljo dobrega človeka. Leta 2007 so njemu v čast v Luodongu zgradili še spominski center Dr Fan Fenglong Memorial Center.

Komentarjev 4
  • 1111 14:53 16.oktober 2012.

    ...pa ni samo v plači...hočejo še kuverte ali drugače usluge...da ne govorimo o samoplačniških ambulantah, ki ne izdajajo računov......je že čas, da ta drek od vlade gre brez besed, da ne dobi še kakšno po uhih in se poišče ...prikaži več nove ljudi, ki bi bili pripravljeni nekaj naredit za Slovenijo...sicer pa vsi špilajo po že vnaprej pripravljenem EU scenariju...

  • KLOBO 14:35 16.oktober 2012.

    Pri naših zdravnikih pa slišiš samo takšne ; zdravnik v Murski soboti prejel plačo 11.233,00 EUR, direktor zdravstvenega doma v zakotni Beli krajini prejel plačo 10.988,00 EUR itd. Pri nas so v glavnem sami zaslužkarji, ki si napišejo , da ...prikaži veča delajo po 25 ur na dan , morda celo 26 ur na dan, če je 2 uri prej vstal itd, nobene solidarsnosti ni več, samo kdo bo več in več.....izuzeti so posamezni zdravniki, jih je pa malo!

  • vicvic 14:00 16.oktober 2012.

    V Sloveniji primankuje veliko zdravnikov na več področjih zdravljenja.Na take kot je bil dr. Janež ne moremo računati pri nas, saj naši karna veliko odhajajo. Lep spomin za zaslužnega moža.