Slovenija
2761 ogledov

V teh občinah največ novih primerov raka

Program Svit Svit
Za rakom vsako leto zboli vsak peti prebivalec Slovenije. V okviru predstavitve stanja na področju zdravja po občinah, je Nacionalni inštiut za javno zdravje objavil podrobnejše podatke o pojavnosti te bolezni.

"V Sloveniji je rak na drugem mestu med vzroki smrti. Pri moških celo na prvem mestu. V Sloveniji vsako leto za rakom zboli vsak peti prebivalec," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dodajajo, da bi skoraj polovico vseh rakavih bolezni bilo mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, redno udeležbo v presejalnih programih in z življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju.

V okviru novejših podatkov o zdravstvenem stanju prebivalstva v slovenskih občinah so posebej pogledali tudi kazalnike, povezane z rakom. Splošna umrljivost zaradi vseh vrst raka med prebivalci, starimi od 0 do 74 let je v povprečju med letoma 2011 in 2015 na ravni države 166,3 na 100.000 prebivalcev. Med občinami, v katerih je umrljivost zaradi vseh vrst raka najvišja, so Trnovska vas, Velika Polana, Štore, Črenšovci in Kozje.

umrljivost rak | Avtor: NIJZ NIJZ


Največ novih primerov raka med letoma 2011 in 2013 so v povprečju zabeležili v Ribnici na Pohorju (8,34), Dolenjskih Toplicah (7,41), Veržej (7,41), Velike Lašče (7,30) in Zavrč (7,20). Slovensko povprečje je 5,5 primera za prej omenjeno obdobje.

novi primeri raka | Avtor: NIJZ NIJZ


Umrljivost zaradi raka debelega črevesja je najvišja v Dornavi, sledijo Komen, Kozje, Kuzma in Škocjan. Največje število primerov raka dojke so zabeležili v Črni na Koroškem, sledijo Gornja Radgona, Kuzma, Ljubno in Sveti Jurij ob Ščavnici.

NIJZ je posebej analiziral tudi pojavnost pljučnega raka v slovenskih občinah. Največ so ga zabeležili v občinah Žetale, Ribnica na Pohorju, Sveti Jurij ob Ščavnici, Ribnica in Tišina.

Dober odziv na program Zora 

Na poziv presejalnega programa Zora, s katerim odkrivajo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu, se je v Sloveniji odzvalo od 45 do 82 odstotkov žensk, v starosti od 20 do 64 let. Najvišji odstotek beležijo v občini Tolmin, kjer se je povabilu odzvalo 82,41 odstotka žensk. Sledijo občine Žiri, Hrastnik, Zreče in Oplotnica. Slovensko povprečje je 71,5 odstotka.

program Zora | Avtor: NIJZ NIJZ


Analizirali so tudi, koliko posameznikov se je odzvalo na testiranje v okviru Programa Svit. Vabljeni so prebivalci v starosti od 50 do 74 let. Podatki, ki so jih predstavili so za leto 2015. Do vključno leta 2014 so namreč v program vabili prebivalce, stare med 50 in 69 let. V okviru programa povabljeni oddajo vzorec blata, ki ga testirajo na prisotnost prikrite krvavitve v blatu. Več kot 70-odstotno udeležbo v programu beležijo v treh občinah, in sicer Semič, Gorenja vas – Poljane in Žiri. Slovensko povprečje je 59,7 odstotka. 

program Svit | Avtor: NIJZ NIJZ

 

Komentarjev 5
  • Majazmaja 08:41 26.april 2017.

    To je samo interpretacija Žurnala 24 z namenom, da povečajo število klikov.

  • Tupamaros 06:58 24.april 2017.

    Podatek, da vsako leto zboli vsak peti prebivalec Slovenije pomeni 400.000 zbolelih za rakom vsako leto pa še ne. Čez 5 let bomo vsi državljani bolani za rakom. Večje oslarije še nisem prebral. Strokovnjaki pa taki.

  • UPOR 23:25 23.april 2017.

    Zanimivo bo videti podatke čez recimo deset, 15 let na območju Ruš, Rač, tam, kjer bodo postavili lakirnico Magna Stayer...