Slovenija
1705 ogledov

V teh slovenskih krajih so klopi najbolj nevarni

klop Profimedias
V letošnjem letu so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prejeli 18 prijav klopnega meningoencefalitis, od tega z območja Ljubljane 5, Maribora 4, Murske Sobote 4, Kranja 3, iz Celja in iz Kopra pa po enega.

Preračunano na prebivalca jih je bilo največ v Murski Soboti (3,4 na sto tisoč prebivalcev), sledi Kranj (1,4 na sto tisoč prebivalcev), nato pa še Maribor in Ljubljana, najmanj so jih zabeležili v Celju. 

Prijavljenih je bilo tudi 1044 primerov borelioze, kar je manj kot v istem obdobju lani, ko so jih v istem obdobju zabeležili 1204. 

Največ, 243 ljudi je za boreliozo obolelo v Ljubljani, sledi Nova Gorica s 144 primeri, najmanj jih je bilo na Koroškem. 

Na prebivalca je največ obolelih na Goriškem (141 na sto tisoč prebivalcev), sledita Murska Sobota in Kranj. Najmanj jih je na Koroškem (33 na sto tisoč prebivalcev), nekaj več v Ljubljani in Celju. 

klop | Avtor: Profimedias Profimedias

To so nam potrdili tudi v ljubljanskem zdravstvenem domu: "Na območju, za katerega skrbi ljubljanski zdravstveni dom, ne beležijo večje pojavnosti klopnih bolezni, kot je sicer običajno za spomladanski čas, ko so klopi aktivni in se izpostavljenost klopom zaradi obiska gozdov in drugih zelenih površin poveča." 

Navaden klop, ki je zelo agresiven, živi pri tleh v podrasti, travi in grmovju vlažnih mešanih gozdov, v gozdnati podrasti, na robovih jas, na travnikih ob rekah in ob močvirjih. Pogosto so tudi ob gozdnih stezah, na zaraščenih, neobdelanih površinah, najdemo jih tudi na travnikih, v mestnih parkih in celo na domačem vrtu. 

"Največ vbodov klopov je v toplih mesecih od pomladi pa vse v jesen, ko so klopi še aktivni. Mila zima in vlažna pomlad pospešita dejavnost klopov. Nevarnost okužbe s klopi traja včasih že od februarja pa vse do novembra," pojasnjujejo v ZD Ljubljana.

"Ima pa pojavljanje klopov dva vrhova, in sicer v aprilu ali maju ter kasneje v septembru in oktobru, le v mediteranskem območju je samo en vrh v zimskih mesecih," dodajajo na NIJZ.

Klop | Avtor: Profimedias Profimedias

Na sprehodih in izletih v naravo se pred klopi zaščitimo s primerno obleko, s katero pokrijemo čim več kože (dolgi rokavi, dolge hlačnice, ruta, škornji). Oblačila naj bodo svetle barve, da bomo klopa čim prej opazili. Na kožo, po možnosti pa tudi na obleko, nanesemo repelente – snovi, ki s svojim vonjem odganjajo klope.

Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo celo telo, se oprhamo in si umijemo glavo, svetujejo na NIJZ in dodajajo, da je treba oblačila dobro skrtačiti oziroma jih po možnosti oprati.

Najučinkovitejši ukrep pa je pravočasno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu.

"Če na telesu opazimo prisesanega klopa, ga čimprej previdno odstranimo. Klopa primemo s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil," svetujejo zdravniki iz ZD Ljubljana. 

Za odstranjevanje klopov ni potrebna pomoč zdravstvenega osebja. V primeru, da se pri odstranitvi klop nekoliko zatrga in delček ostane v koži, bo telo reagiralo na tujek z blagim vnetjem kože in pripomoglo k odstranitvi tujka. 

Zdravnika obiščemo, če se po piku klopa v nekaj dneh (ne takoj) pojavi značilen kolobar, ki se širi navzven in v sredini bledi ali v primeru pojava povišane telesne temperature, glavobola, bruhanja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • primoz.g 22:24 17.junij 2017.

    Ja jest mam srečo, ker je kratkodlaki pa včasih ko med hojo mal počekiram vidm da kak leze po njem kr frcnem zadevo stran, vem mogu bi ga frderbat, ampak fak boljš čimprej it stran od teh točk. Začuda oz ...prikaži večz NA veliko srečo se mene ne prime noben, se pa res da prej napipsam in sem ugotovil da ne marajo parfumov, resno, parfumiraj malo psa z bilokero dolčegabano in ostalimi sranjem, ne bo klopa niti bliz, verjetno so piknikaši ljubitelji armanija, dolće gabane, versaće ipd. ker drugač ne zastopim da so vsak jeben vikend isti tam pa nobenmu nič ?

  • KOJAK 22:02 17.junij 2017.

    Pred cca. 20 leti sem tudi jaz mladega psa sprehajal ravno tam v Zajčji dobravi kjer so bila včasih tista skladišča. S psa smo kasneje morali vsaj 1 uro čistiti klope, hvalabogu je pes imel dolgo dlako in večina klopov ...prikaži več še ni bila prisesana. Oćitno so tiste točke res leglo klopov.

  • primoz.g 20:33 17.junij 2017.

    evo ravnikar sem sem spet šel mimo tega igrišča v zajčji, ene 70 folka raja in majo piknike, a table nikjer, mali otroci bojo klopasti da bo za popizdit.