Slovenija > Komentarji in kolumne
28 ogledov

V tej državi ne zaupamo nikomur več

Koliko nas bo dejansko stala likvidacija dveh majhnih bank, ni natančno znano.

Suzana Kos  | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
Več kot 60 odstotkov ljudi, ki so sodelovali v naši nedavni anketi, ko je centralna banka objavila, da se je spomladi iz bank odlilo za več kot 400 milijonov evrov depozitov prebivalstva, in v kateri smo spraševali, ali so v zadnjih treh letih iz domače banke dvignili prihranke in jih prestavili v tujo, je odgovorilo pritrdilno. Tja se bo najverjetneje preselil še večji del od okoli 400 milijonov evrov, kolikor naj bi znašali depoziti, naloženi v Probanki in Factor banki, ki sta v likvidaciji. Do zdaj je bil za selitev kriv Ciper, zdaj pa bo za nezaupanje krivo kar dogajanje na domačih tleh.

Depozit ni špekulacija

Komitenti, fizične osebe, za katere menda velja, da enako težko kot ženo zamenjajo banko, so večinoma bolj ali manj preprosti ljudje, ne prav posebno finančno izobraženi in se ne ukvarjajo prav posebno z vprašanjem, zakaj ima kakšna banka višjo obrestno mero za depozite kot druga. Bančni depozit pač ne velja za špekulativno naložbo, zato je prav, da ti dobijo nazaj vse, kar so vanju vložili, z obljubljenimi obrestmi vred.

Drugače pa je z dobro poučenimi vlagatelji, ki bi morali v določeni meri deliti usodo neodgovornih lastnikov teh dveh bank. Zakaj neodgovornih? Ker so nastavili slabe nadzornike, ti pa slabe uprave. In končno naj začnejo že padati tožbe proti odgovornim za stanje v naši državi. Šele tedaj bodo lahko davkoplačevalci, ki jim še kar nalagajo bremena napačnih poslovnih odločitev elite, dejali kaj drugega kot to, kar poslušamo zdaj: "V tej državi ne zaupamo prav nikomur več."

Komentarjev 1
  • Senior 14:07 10.september 2013.

    Pa kdaj hudiča bomo že začeli kaznovati in rubiti premoženja barabam in prevarantom? ALI SMO SPLOH DRŽAVA, ALI SMO EN KUP DREKA?